Uitbraak dodelijke kattenziekte rondom Stadskanaal en Drentse Monden

STADSKANAAL - In de omgeving van Stadskanaal en de Drentse Monden is de dodelijke kattenziekte uitgebroken. Het zeer besmettelijke parvovirus dat de ziekte veroorzaakt komt vooral veel voor bij zwerfkatten, maar treft nu ook huisdieren.
Het nieuws van de uitbraak zorgt voor een flinke drukte bij de dierenartsen in het gebied. Bezorgde baasjes willen hun dieren nu laten inenten. "Ik maak me toch wel grote zorgen", zegt katteneigenaar Yvonne Zoet. "Poes is wel ons kind, zeg ik altijd."

Overlevingskans is tien procent
Als de ziekte eenmaal is geconstateerd, is er vaak weinig meer aan te doen. "De overlevingskans is ongeveer tien procent", zegt dierarts Bas Dijkstra van Arts en Dier in Stadskanaal. "Vooral kittens en oudere katten zijn er buitengewoon gevoelig voor, die overleven het zelden."

Inenten
Volgens Dijkstra moeten kattenbezitters voorzorgmaatregelen nemen vanwege de uitbraak. "Het enige dat helpt is vaccineren", vertelt hij. De kattenziekte is nog niet in andere delen van Drenthe geconstateerd. Toch roepen dierenartsen alle baasjes in de hele provincie op hun dier te laten inenten.
Deel dit artikel: