Nieuwe microserver van ASTRON kan Noord-Nederland honderden banen opleveren

DWINGELOO - Met een nieuwe uitvinding van ASTRON in Dwingeloo en IBM kunnen kasthoge computerservers vervangen worden door een heel kleine server.
"Eigenlijk is het een heel krachtige computer, die veel meer kan dan je laptop, maar ook veel kleiner is dan je laptop", zegt Marco de Vos van ASTRON.

Hij verwacht dat de productie van de microserver in de toekomst enkele honderden nieuwe banen kan opleveren in Noord-Nederland.

Energiezuinig
"Wij hebben grote radiotelescopen waar heel veel gegevens uitkomen en die willen we zo energiezuinig mogelijk verwerken. Deze apparaatjes zijn heel energiezuinig."

ASTRON ontwikkelde het apparaat samen met computerbedrijf IBM. "IBM heeft er belang bij energiezuinige, krachtige apparaatjes te ontwikkelen voor de grote datacentra", aldus De Vos. Van die datacentra maak je bijvoorbeeld gebruik als je naar iets op Google zoekt.

Productie in het Noorden

Wat ASTRON betreft wordt het nieuwe apparaatje straks in Noord-Nederland geproduceerd en gebruikt.

"Dit is het soort technologie wat je in het huis van de toekomst meteen integreert. Dit gaat in elke meterkast, om bijvoorbeeld de energiebalans in huis te reguleren. Er zijn nu al vergelijkbare apparaatjes die je in de wat meer 'nerd'-achtige huizen tegenkomt", vertelt De Vos.
Meer over dit onderwerp:
ASTRON IBM Dwingeloo microserver banen
Deel dit artikel: