Stabiel aantal WW-uitkeringen in Drenthe is een tegenvaller voor het UWV

Vooral in de bouw en de techniek is voldoende werk (Rechten: Archief RTV Drenthe)
Vooral in de bouw en de techniek is voldoende werk (Rechten: Archief RTV Drenthe)
ASSEN - Het aantal WW-uitkeringen is in oktober minimaal gedaald in Drenthe ten opzichte van een maand eerder, maar is 5,8 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. En dat is een tegenvaller voor uitkeringsinstantie UWV.
"Je zou zeggen dat als de economie zo aantrekt als nu en het consumentenvertrouwen toeneemt, de WW harder zou dalen dan dat het nu doet. Maar dat valt een beetje tegen", zegt arbeidsmarktadviseur Erik Oosterveld van het UWV.

Meer werk in de bouw

Samen met Groningen is Drenthe de enige provincie die in oktober een teruggang van het aantal WW-uitkeringen heeft, ten opzichte van september. Oosterveld denkt dat dat met de bouw te maken heeft. "Ik denk dat wij iets meer profiteren van de aantrekkende bouw dan de rest van het land, maar verder zijn de verschillen eigenlijk heel erg klein."

'Meer jongeren willen werken door leenstelsel'

De arbeidsmarktadviseur heeft wel een verklaring waarom het aantal WW-uitkeringen zo langzaam daalt. "Een aantrekkende economie betekent niet direct dat er meer banen komen. Je ziet bijvoorbeeld dat veel economische groei wordt opgevangen door automatisering. Daarnaast zie je dat vooral steeds meer jongeren willen werken. Die zijn gedwongen om te werken door de komst van het leenstelsel, om zo toch in hun inkomen te voorzien. Dit zorgt voor meer concurrentie op de arbeidsmarkt."

Veel werk in bouw en techniek

Goed opgeleide bouwvakkers hoeven niet te vrezen voor werkloosheid, net als mensen in de techniek en de metaal. "Daar zitten bedrijven echt te wachten op jongeren met een mbo-opleiding en die zijn bijna niet te krijgen", weet Oosterveld. "Daarentegen vallen er veel ontslagen in de administratie, de thuiszorg en kinderopvang. En die mensen komen ook niet snel meer aan het werk.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.