Midden-Drenthe in hoger beroep: Noblesse moet ook tijdens experimenten aan geurnorm voldoen

Bewoners hebben regelmatig geprotesteerd tegen stank die Noblesse verspreid (Rechten: Archief RTV Drenthe)
Bewoners hebben regelmatig geprotesteerd tegen stank die Noblesse verspreid (Rechten: Archief RTV Drenthe)
WIJSTER - Het college van B en W van de gemeente Midden-Drenthe gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in de zaak tegen slachtafvalverwerker Noblesse in Wijster.
Begin oktober bepaalde de bestuursrechter in Groningen dat Noblesse de wettelijke norm voor stankoverlast niet overtreedt.

'Noblesse moet ook tijdens experimenten aan geurnorm voldoen'

"De rechtbank is van mening dat de meting waarop de beschikking is gebaseerd, heeft plaatsgevonden tijdens een experiment. Om die reden vindt de rechtbank de meting niet representatief. In de vergunning is geen geurnorm opgenomen voor experimenten", meldt de gemeente. "Maar het college vindt dat ook tijdens experimenten aan de geurnorm moet worden voldaan."
"Wanneer wij de uitspraak van de rechtbank zouden accepteren, zou Noblesse altijd de geurnorm mogen overtreden onder het mom van een experiment. Hier zijn wij het niet mee eens", vervolgt de gemeente.

Bescherming voor omwonenden

Midden-Drenthe zou naast hoger beroep ook de vergunning kunnen aanpassen voor Noblesse door een norm op te nemen voor experimenten. "Daar kiezen wij nu niet voor, omdat wij vinden dat de geurnorm niet anders mag zijn tijdens experimenten." Op deze manier wil de gemeente de omwonenden beschermen.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.