Henk Brink, Maurice Hoogeveen en Jan ten Kate in race voor Drents Politicus 2015

ASSEN - Met z'n drieën zijn ze nog in de race voor de titel Drents Politicus van het Jaar: D66-wethouder Maurice Hoogeveen van Assen, VVD-gedeputeerde Henk Brink uit Zwiggelte en Jan ten Kate, namens Gemeentebelangen wethouder in De Wolden.
Een jury met acht politiek verslaggevers heeft dit drietal uitgekozen uit de tientallen namen die binnenkwamen. Zo'n
namen de moeite om kandidaten voor te dragen via
. RTV Drenthe organiseert deze verkiezing voor het vierde achtereenvolgende jaar in samenwerking met Dagblad van het Noorden.

De drie talenten

Voor de titel Politiek Talent zijn CDA-statenfractievoorzitter Riëtte Wollerich uit Nieuw-Buinen, ChristenUnie-Statenlid Bernadette van den Berg uit Assen en de Emmer wethouder Jan Bos van Wakker Emmen genomineerd.

Zeer vereerd

De zes genomineerden zijn deze week telefonisch overvallen met het goede nieuws door juryvoorzitter Margriet Benak. Ze voelen zich allemaal zeer vereerd, en 'vinden het vooral fijn dat anderen het opmerken dat ze goed bezig zijn'.

'Verlegen'

"Hartstikke leuk. Want het is af en toe echt hard werken en dan is het leuk als je zo'n erkenning krijgt," zegt CDA-Statenfractievoorzitter Riëtte Wollerich, kanshebster voor de titel Politiek Talent. CU-Statenlid Bernadette van den Berg 'wordt er verlegen van', als ze hoort dat ze geroemd wordt vanwege haar dossierkennis en dat ze als aanwinst wordt gezien in Provinciale Staten. "Ik ben nog maar zo kort bezig en dat er nu al wordt opgemerkt wat je doet, dat is wel een eer."

'Gewoon mijn werk'

Wethouder Jan Bos van Wakker Emmen, die ook voor de titel talent is genomineerd, weet in eerste instantie niet hoe hij het heeft. "Oh, dus, nou ja, ik weet niet, ik doe gewoon mijn werk." En even later; "Goh, nou potverdorie zeg, ik voel me echt vereerd."
'Henk Brink wint'
De Asser wethouder Maurice Hoogeveen is blij verrast over zijn eigen nominatie. Zelf noemt hij de naam van gedeputeerde Henk Brink, dan nog niet wetende dat dit zijn naaste concurrent is. Op de vraag wie er uiteindelijk met de titel naar huis gaat zegt hij: "Oh, dat is Henk Brink."

Nuchter

Gedeputeerde Brink blijft er als echte Drent heel nuchter onder als hij hoort over zijn definitieve nominatie. "Best wel mooi, want ik heb liever dat anderen zeggen dat je goed bezig bent, dan dat je dat over jezelf zegt."
Wethouder Jan ten Kate van De Wolden is er zelfs even stil van: "Ja, op zich een hele eer. Je overvalt me ermee. Maar altijd mooi dat datgene wat je doet gewaardeerd wordt. Ik doe mijn best en ik ben blij dat het gezien wordt."

Titel bekend op 11 december

Morgen, zaterdag 21 november, zijn alle zes genomineerden te gast in het radioprogramma Cassata tussen 12.00 en 13.00 uur. TV Drenthe zendt vanaf volgende week tweemaal per week een portret uit van de zes genomineerde politici.
Vrijdag 11 december maakt de jury bekend wie met de titels naar huis gaan.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.