Buitengebied Drenthe hard op weg naar glasvezel: 'Dertig bewonersinitiatieven actief'

RODERWOLDE - Veel bewonersinitiatieven voor glasvezel zijn al heel ver om ook gerealiseerd te worden. Dat zegt gedeputeerde Henk Jumelet.
"Er zijn in totaal zo'n dertig bewonersinitiatieven voor glasvezel actief", vertelt de gedeputeerde. "Een heel aantal is al ver om naar realisatie te gaan. Afgelopen dinsdag is er een lening uitgegeven aan het initiatief Eco Oostermoer. Zij kunnen nu op zoek naar aannemer en beginnen met graven."

Lees ook: Inwoners Aa en Hunze willen zelf glasvezel aanleggen

750 huishoudens
Vandaag werd het eerste glasvezelstation van Drenthe in Roderwolde neergezet, waar 750 huishoudens op aangesloten gaan worden. Ook omliggende dorpen als Peizerwold, Peizermade, Foxwolde en Leutingewolde krijgen glasvezel. Inwoners zullen de eerste jaren een bedrag rond de zestig euro per maand betalen. Als het glasvezelnetwerk rendabel blijkt te zijn, dalen de kosten. Het initiatief heeft een lening van de provincie Drenthe gekregen.

Lees ook: Aanleg glasvezel begint in Roderwolde: 'De nood is heel erg hoog'

'Duurt nog geen seconde'
"Hiermee hebben we een onbeperkte capaciteit", zegt Evert Blansjaar, directeur van het glasvezelinitiatief De Kop Breed. "Met de huidige snelheid duurt het downloaden van een groot boek uren, met een glasvezelverbinding duurt dat nog geen eens een seconde."

Eerste verbinding in januari
Het eerste huishouden met een glasvezelverbinding zal in januari opgeleverd worden, verwacht Blansjaar. "En het laatste zal in maart of april volgen." Over twee weken wordt begonnen met het schouwen. Dat houdt in dat er in de huishoudens gekeken wordt naar een plek, waar de glasvezelkabel kan liggen.

Duwtje in de rug
"Alle kennis die vergaard wordt door verschillende initiatieven die al wat verder zijn, wordt bij elkaar gebracht in een platform", legt Jumelet uit. "En een voorbeeld zoals in Roderwolde is altijd goed om naar te kijken. Als de initiatieven voldoen aan een aantal criteria kunnen wij een lening verzorgen. Dat geldt voor de witte gebieden, daar mag de overheid in investeren. Wij geven hier een daar een duwtje in de rug."
Deel dit artikel: