Wildevuur en curator Glasmuseum worden het eens over schilderijen

Kunstenares Maya Wildevuur bij haar werken (Rechten: RTV Drenthe/ Nico Swart)
Kunstenares Maya Wildevuur bij haar werken (Rechten: RTV Drenthe/ Nico Swart)
VEENHUIZEN - De schilderijen die Maya Wildevuur aan het Glasmuseum in bruikleen heeft gegeven, mogen van haar toch worden verkocht. Daarover bereikten Wildevuur en curator Jan Maarten Pol vandaag overeenstemming.
Wildevuur spande een kort geding aan omdat ze wilde voorkomen dat de twaalf werken, die ze vijftien jaar geleden uitleende aan Glasmuseum, onder de hamer zouden gaan.

Faillissement

Omdat het museum in Veenhuizen na het overlijden van directeur Cees van Olst in april dit jaar failliet ging, besloot curator Pol de inboedel en collectie te veilen. De in bruikleen gegeven schilderijen behoren tot de failliete boedel van het museum. De veiling wordt gehouden om schuldeisers, zoals de bank, te kunnen betalen.

Schikking

Wildevuur kondigde vorige week aan dat ze naar de rechter zou stappen om te voorkomen dat haar werken onder de hamer zouden gaan. Tijdens het kort geding kwam ze er toch uit met de curator.
"Voor mevrouw Wildevuur is belangrijk dat de werken naar liefhebbers gaan, zodat ze een mooie plek krijgen en niet weer in een opslag belanden, zoals de afgelopen jaren. Dat eerste gaat gebeuren. Ook krijgt ze een deel van de opbrengst", legt Pol uit. Daarmee is de kous af.

Opbrengst veiling

De veiling is afgelopen dinsdag gesloten en volgens Pol is op alle veilingstukken een bod uitgebracht. Hij verwacht dat alle kunstwerken, waaronder uiteraard ook glaskunst, volgende week naar de kopers toegaan. De opbrengt van de veiling bedraagt volgens hem zo'n 76.000 euro. "Dat is boven verwachting. Daarvan kan in ieder geval een deel van de schulden worden afbetaald."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.