Stukje Joodse geschiedenis van Meppel herleeft met nieuwe winkel

MEPPEL - De familie Goldsteen woonde op de hoek van de 2e Hoofdstraat met de Keizersgracht in Meppel. Tot 1942 hadden ze er een drogisterij en verfzaak. Nu zit in het pand een winkel die geld ophaalt voor overlevenden van de Holocaust.
Lammie Lassche opende al eerder de winkel L'Chaim-to-life-shop, maar kon nu verhuizen naar een nieuwe - toepasselijke - locatie. "L'Chaim betekent leven. De winkel heet dus leven om te leven", legt Lassche uit. "Goldsteen was een Joodse man. Hij had hier een winkel. Dat was tot 1942, toen zijn alle Joden weggehaald uit Meppel en vermoord in Auschwitz."

Overlevenden
De winkel van Goldsteen was altijd duidelijk te herkennen aan de geschilderde teksten op de gevel. "Wij hebben het kort geleden opnieuw gedaan", aldus Lassche. De winkel is nu echter geen drogisterij meer. "Mensen komen hier spullen brengen, die wij weer verkopen. De opbrengst is voor overlevenden van de Holocaust. Die wonen nu in Israël en zijn oud. Ze zijn ziek en getraumatiseerd. Ze komen fysiek, mentaal en ook financieel te kort."

Zolang het kan
Lassche is helder over waarom ze het doet. "Goldsteen heeft het niet overleefd, maar wij mogen degenen helpen die nog leven", legt ze uit. "Het blijft nodig, zolang ze leven."
Deel dit artikel: