Verzorgers nemen afscheid van haaien: 'Ze hebben het hier geweldig gedaan'

EMMEN - "Een gemiste kans? Er is geen plek voor ze nu, dus in dat opzicht gaat het niet. Ik vind het persoonlijk ook wel jammer", zegt Wybren Landman van Dierenpark Emmen over de verhuizing van de citroenhaaien naar aquaria in Engeland.
"Het zijn heel boeiende dieren, waar de bezoekers ook veel plezier aan beleven. Maar het kan niet", verzucht Landman. "In Wildlands hebben we drie klimaatzones en daar zit geen onderwaterwereld in. Om die reden gaan de haaien niet mee naar het nieuwe park."
Zien groeien
Voor de verzorgers van de citroenhaaien is het vertrek slecht nieuws. "Ze hebben ze als kleine haaien zien komen. Ik was er zelf ook bij toen ze losgelaten werden in het bassin", kijkt Landman terug. "Ze hebben het hier geweldig gedaan, ze zijn enorm gegroeid. We hebben zelfs een groter bassin moeten bouwen, omdat ze al groter waren dan het raam waar ze voor langs zwommen."
Niet te zien
De verhuizing van de haaien is maandag. Toch zijn ze voor het publiek al niet meer te bekijken. "We zijn al begonnen met het voorzichtig verlagen van het waterpeil. We willen niet dat de dieren, die zo stressgevoelig zijn, panisch worden", legt Landman uit.
Afscheid
Niet alleen de citroenhaaien komen niet meer terug in Wildlands. Ook de tijgers en de panters zijn er niet meer te zien. "In hun plek komen de ijsberen en de leeuwen", aldus Landman. "De leeuwen zijn er inmiddels al weer zo'n 2,5 jaar. Maar die zijn naar Emmen gekomen al met het oog op Wildlands."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.