Dichter Mart Brok uit Nieuw-Amsterdam schrijft bundel over seksueel misbruik binnen de kerk

NIEUW-AMSTERDAM - "Seksueel misbruik heeft altijd in mijn werk verscholen gezeten. Ik heb besloten dat er nu eens uit te tillen en erover te schrijven."
Het resultaat daarvan is de bundel Zuigend Graf van dichter Mart Brok.

De bundel werd zondag gepresenteerd in zijn Taalwerkplaats in Nieuw-Amsterdam. Het eerste exemplaar was voor dominee Alexander Veerman. Veerman is landelijk bekend door zijn werk voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk.

Belangrijk
"Het is belangrijk dat dit soort boeken en dit soort verhalen naar buiten komt", zegt Veerman. "Het kan andere mensen helpen om ook hun verhaal te vertellen. En ook binnen de kerken, zowel katholiek als protestant, zie je dat er meer ruimte en aandacht voor deze problematiek is."

Misbruik
Brok wil vooral het misbruik aan de kaak stellen. "Het schrijven is niet therapeutisch geweest, maar vooral om dit soort zaken onder de aandacht te brengen. Wat er in mijn jeugd is gebeurd, heeft mijn hele leven bepaald en heeft nog steeds invloed daarop."

Geraakt
De kunstenaar Brok was in zijn werk nooit zo expliciet met het onderwerp misbruik bezig geweest. Brok: "Maar toen ik een tijdje geleden een kunstwerk van twee vrouwelijke kunstenaars zag, 'De Heilige Liefde', was ik zo ontroerd en geraakt dat ik dacht: hier moet ik wat mee. En ben ik meteen gaan schrijven."

Logische keuze
"Poëzie is mijn sterkste uitingsvorm en daarom was de keuze om mijn ervaringen in een bundel te verwerken dan ook een logische", zegt Brok. "Maar ik ben ook al bezig met een boek. Dat wordt een roman met hetzelfde onderwerp. Ik merk gewoon dat het er uit moet."

Geen afsluiting
De presentatie van de dichtbundel is voor Brok dan ook geen afsluiting van een proces. "Dat kan ook niet. Dit heeft zo'n impact op mijn hele bestaan, dat blijft aanwezig en dat is eigenlijk nooit afgesloten."
Deel dit artikel: