Winkels in Westerveld ook op zon- en feestdagen open

DIEVER - Winkels in de gemeente Westerveld krijgen meer vrijheid als het gaat om de openingstijden. Als het aan de gemeente ligt, mogen de winkels vanaf nu ook op zon- en feestdagen open. De eigenaren van supermarkten in Vledder, Diever, Dwingeloo en Havelte hebben hiervoor gepleit.
Volgens de ondernemers is Westerveld een toeristische gemeente. Die toeristen willen ook op zondag gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld een supermarkt. Uit proeven is de afgelopen jaren gebleken dat veel toeristen de winkels op zondagen ook bezoeken. Ook de eigen inwoners willen steeds vaker op zondag naar de winkel.

Klanten lopen naar de buren

In 2010 is in Westerveld een proef gestart om in de zomermaanden open te zijn. Dat werkte zo goed dat in 2013 het voor- en naseizoen er ook bij zijn gekomen.
Winkeliers vrezen dat klanten naar buurgemeenten gaan waar de openingstijden veel ruimer zijn dan in Westerveld. Westerveld heeft het voorstel van de supermarkten voorgelegd aan de ondernemersvereniging in de gemeente. Die ziet geen problemen. Uit de reacties blijkt overigens dat de meerderheid van de ondernemers hun zaak niet vaker open zal doen.

Feestdagen ook open

Het blijft niet bij opening op zondag. Ook tijdens de feestdagen mogen winkels open zonder dat ze daarvoor bij de gemeente ontheffing aan moeten vragen. Dan gaat het om bijvoorbeeld tweede kerstdag en tweede paasdag.
Vanavond praat de gemeenteraad hierover.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.