Werkbezoek Statenleden aan Brussel afgelast vanwege terreurdreiging

De Statenleden zouden onder meer het Europees Parlement bezoeken (archieffoto RTV Drenthe)
De Statenleden zouden onder meer het Europees Parlement bezoeken (archieffoto RTV Drenthe)
ASSEN - Provinciale Staten van Drenthe gaan volgende maand niet op werkbezoek naar Brussel. De excursie is afgelast vanwege het risico op terroristische aanslagen in de stad.
Het werkbezoek van Drentse Statenleden was gepland voor 9 en 10 december. Er stond onder meer een bezoek aan het Europese Parlement op het programma. Omdat in Brussel momenteel het maximale dreigingsniveau geldt, kreeg de provincie het advies om het werkbezoek niet door te laten gaan.
Telefonisch advies
"De Nationale Veiligheidsraad gaat voor Brussel momenteel uit van het maximale dreigingsniveau. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt op haar website dat er op dit moment een reëel risico is op terroristische aanslagen in het gewest Brussel. Mevrouw Sigrid Sengers, EU representative van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland in Brussel, heeft ons vanochtend telefonisch geadviseerd het werkbezoek niet door te laten gaan. ln deze omstandigheden willen en kunnen wij geen verantwoordelijkheid nemen voor het geplande werkbezoek aan Brussel", laat de provincie weten in een verklaring.
Verantwoordelijkheid
"We hebben een verantwoordelijkheid naar de Statenleden toe", reageert commissaris van de koning Jacques Tichelaar. "We gaan hen niet bewust blootstellen aan gevaar. Zij hebben positief gereageerd op ons besluit."
Mogelijk zwakt de terreurdreiging de komende dagen of weken af, maar langer wachten met het besluit om de excursie door te laten gaan, is volgens Tichelaar onzorgvuldig. "We hebben ook een verantwoordelijkheid naar andere partijen toe, zoals hotels en busmaatschappijen. Die kun je niet een dag van tevoren afzeggen."
Komend voorjaar
Het voornemen van de provincie is om de excursie naar Brussel het komende voorjaar alsnog te organiseren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.