Petitie tegen plannen voor inkrimping rechtbanken wordt ingediend

Rechter Jan Bartstra uit Assen (Rechten: archief RTV Drenthe)
Rechter Jan Bartstra uit Assen (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) biedt morgen een petitie aan tijdens de behandeling van de justitiebegroting in Den Haag. Rechter Jan Bartstra uit Assen is daarbij aanwezig.
In de petitie pleit de NVvR voor een breed maatschappelijk debat over de toekomst van de rechtbanken, voor er onomkeerbare beslissingen worden genomen. Het kabinet wil dat in de rechtbank van Assen alleen nog eenvoudigere zaken worden behandeld. Dat geldt ook voor de rechtbanken van Alkmaar, Almelo, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen.
Samenvoeging rechtbanken
De ondertekenaars van de petitie roepen de politiek op om eerst de vorige grote bezuinigingsoperatie in 2013 te evalueren. Dat ging over de samenvoeging van negentien rechtbanken tot tien. Die samenvoeging zou geëvalueerd worden in 2018. Ook moet gepraat worden met alle betrokkenen, voordat beslist wordt over "de fysieke plaatsen waar rechtspraak in de samenleving gewenst is", staat in de petitie.

Heeft het nog zin?

Rechter Bartstra zegt dat de petitie die ze indienen erg lijkt op een motie die eerder al is aangenomen in de Tweede Kamer. "Er zal meer tijd moeten komen voor onderzoek naar de consequenties van de bezuinigingsmaatregelen en daarmee het sluiten van rechtbanken."
"Als de petitie, en daarmee dus ook de motie wordt aangenomen, dan geeft dat rust. Dan is er voldoende tijd om goed te onderzoeken of daadwerkelijk rechtbanken, waaronder die in Assen, moeten sluiten. Mogelijk dat van uitstel zelfs afstel komt", aldus Bartstra.
Vijf miljoen
Extra onderzoek kost zeker vijf miljoen euro. Wie dat moet betalen is de grote vraag. "Maar daarover kunnen ze mooi praten tijdens de begrotingsvergadering die twee dagen gaat duren", zegt Bartstra.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.