Boosheid over renovatie officierswoningen Oranjestraat: 'Erfgoedstatus is niet voor niks'

ASSEN - Boosheid en onbegrip bij de Bond Heemschut over een rigoureuze renovatie voor monumentale huizen in de Oranjestraat in Assen.
Daar staan vijftig historische onderofficierswoningen uit 1921. Nog wel, want verhuurder Omnia Wonen wil alleen de voorgevels behouden en de rest platgooien.
Een soort behangetje
Leen de Graaf van erfgoedvereniging de Bond Heemschut begrijp hier niets van. "Dit zijn bijzondere woningen vanwege de architectuur en de bijzondere militaire achtergrond. Ze hebben een duidelijke relatie met de historie van Assen als garnizoenstad. Ze zijn niet voor niks gemeentelijk monument. Dan ga je toch niet als een soort behangetje, alleen de gevel aan de voorkant bewaren. Je moet zoveel mogelijk van de huizen in stand houden."
Arbeid Adelt
De huurhuizen aan de Oranjestraat werden in 1921 gebouwd voor de onderofficieren, om ze buiten de Johan Willem Friso-kazerne een plek te geven in de garnizoenstad. De bouwer was destijds de landelijke woningbouwvereniging voor onderofficieren 'Arbeid Adelt'. Tegenwoordig zijn de huizen van woningcorporatie Omnia.
Gemeentelijk monument
In 2008 zijn de onderofficierswoningen door de Asser gemeenteraad aangewezen als gemeentelijk monument. Dat gebeurde na protesten vanuit de buurt, omdat er sloopplannen dreigden. Maar nu, bijna acht jaar na dato, is de toekomst van de woningen ondanks die monumentenstatus allerminst zeker. Omnia wil de woningen alsnog grotendeels slopen en alleen de beeldbepalende voorgevels overeind houden. De huizen zouden te verouderd zijn om nog gerenoveerd te worden.
Conflict
Over dat plan heeft Omnia trouwens een conflict met de gemeente. Want de woningcorporatie claimt zo'n drie miljoen euro van de gemeente als bijdrage voor instandhouding van de monumentale voorgevels.
Erfgoed
De Graaf van Bond Heemschut vindt dat de monumentenstatus verder gaat dan alleen de voorgevel. "Omnia moet zich goed realiseren dat het hier om erfgoed gaat. Die status hebben de huizen niet voor niks."
Straatbeeld
De buurtvereniging Oranjestraat, die jaren geleden op de barricade stond voor de huizen, vindt behoud van de voorgevel al heel wat, zo verklaart voorzitter Anja Schuring. "Het zijn juist de gevels die het beeld van de straat bepalen. En daar ging het ons vooral om: behoud van het straatbeeld. Maar ik ga dan af op informatie die ik via jullie krijg. Van de woningbouwvereniging en de gemeente hebben wij als buurtvereniging nog niks gehoord. En dat is teleurstellend. Wij zouden wellicht bij kunnen dragen aan een goede oplossing voor het conflict, dat nu tussen gemeente en Omnia speelt over de financiering", aldus Schuring.
Woningcorporatie Omnia was niet bereikbaar voor commentaar.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.