Krijgen Marcos en Admilson R. levenslang? Vandaag doet de rechter uitspraak

Marcos en Admilson R. in de rechtbank in Assen (tekening: Annet Zuurveen)
Marcos en Admilson R. in de rechtbank in Assen (tekening: Annet Zuurveen)
ASSEN - De rechtbank in Assen doet vanmiddag uitspraak in de zaak tegen de van moord verdachte broers Marcos en Admilson R. uit Hoogeveen.
De twee mannen staan terecht voor de moord op Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal uit Exloo. Tegen beiden werd vorige maand levenslang geëist, na een proces waar vijf dagen voor werd uitgetrokken.

Levenslang
Levenslang is de hoogste straf die in Nederland opgelegd kan worden en betekent in ons land ook echt levenslang. Advocaat Wim Anker, die Marcos vertegenwoordigt, vindt die straf te zwaar voor zijn cliënt, omdat hij een kleinere rol zou hebben gepleegd. Admilson liet tijdens de laatste dag van het proces weten niet in hoger beroep te gaan, als zijn broer een aanvaardbare straf krijgt. De nabestaanden, die tijdens de rechtszaak gebruik maakten van hun spreekrecht, lieten weten opgelucht te zijn over de strafeis.

Berend Smit
Op vier november 2012 laat Berend Smit z'n hondjes uit op het Dwingelderveld. Smit komt niet thuis en ook de hondjes zijn verdwenen. Een van de hondjes komt later zelf naar huis, een ander hondje wordt teruggevonden in een afvalcontainer.

Drie dagen later wordt het levenloze lichaam van Smit gevonden langs de Spieregerweg tussen Dwingeloo en Spier. Hij blijkt te zijn neergeschoten.

Echtpaar Veenendaal
Ruim een half jaar later, op 24 juli 2013, wordt het echtpaar Veenendaal in hun eigen woning aan De Bosrand in Exloo om het leven gebracht. Ze zijn beide 77 jaar en komen om het leven door verstikking.

Lange tijd is onduidelijk wat er in de woning gebeurd is en of het om zelfmoord gaat. Later maakt de politie bekend dat de twee om het leven zijn gebracht.

13.00 uur
De uitspraak van de rechter wordt rond 13.00 uur verwacht.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.