Verbouwing melkfabriek De Groeve: 'Er moet nog heel wat gebeuren voordat het geschikt is'

DE GROEVE - In de oude melkfabriek in De Groeve moeten een lunchcafé met terras, een bed & breakfast en een fiets- en kanoverhuur komen. Ook verrijst er een medisch centrum in het gebouw aan de Hunzeweg.

Het initiatief komt van Patty Groenland en Jeroen Buist. "Er moet nog heel wat gebeuren voordat het geschikt is voor de plannen die we bedacht hebben. Daar wordt hard aan gewerkt. Ik werk samen met mensen van Steunpunt Erfgoed Drenthe en een heel goede architect", vertelt Groenland op Radio Drenthe.

Het medisch centrum dat in het gebouw wordt gehuisvest, is kleinschalig. Groenland: "Er zal een soort medische praktijk 'light' gevestigd worden. Niet volwaardig, daar is het dorp te klein voor."

In de oude fabriek komt ook een multifunctionele ruimte. "Daar kunnen we bijvoorbeeld een grote vergadering huisvesten. Je zou er ook een film of voorstelling kunnen doen, zo groot is het wel."

Geschiedenis
Het gebouw heeft een rijke geschiedenis. "Eind jaren vijftig is het gesloten als melkfabriek. Daarna is het nog een poos in gebruik geweest door de burgerbescherming voor de opslag van noodrantsoenen babyvoeding. En het is een poosje een meubelwinkel geweest", vertelt Groenland. De laatste jaren was het gebouw in gebruik als autobedrijf. Maar dat bedrijf bestaat inmiddels niet meer. Nu wordt het gebruikt als opslag voor oldtimers.

Oude elementen

De bedoeling is dat de oude elementen van de melkfabriek zoveel mogelijk worden behouden. "Het is al even geleden dat het een melkfabriek was. Als je goed kijkt, kun je verborgen elementen terugvinden waaruit dat verleden blijkt", aldus Groenland.

Open dag

Zaterdag is er een open dag voor mensen uit het dorp. Zij kunnen het gebouw dan nog eens in de huidige staat bekijken. Ook is Groenland op zoek naar mensen die vroeger in de melkfabriek hebben gewerkt. Ze is op zoek naar verhalen en foto's van vroeger. Mensen kunnen contact met haar opnemen via: patty@groenland-degroeve.nl.
Deel dit artikel: