Moordbroers Admilson en Marcos R. moeten dertig jaar de cel in

ASSEN - De broers Admilson R. en Marcos R. uit Hoogeveen zijn veroordeeld tot een celstraf van dertig jaar voor de moord op het echtpaar Jan en Greet Veenendaal uit Exloo en doodslag op Berend Smit uit Dwingeloo.
De oudste broer, Admilson R., krijgt ook tbs met dwangverpleging. Meteen na de uitspraak schreeuwde Admilson: 'Dit kan toch niet, ik moet levenslang!’
Tegen de broers werd vorige maand levenslang geëist, na een proces waar vijf dagen voor werd uitgetrokken. De rechtbank vindt een levenslange straf niet op zijn plaats.
Beide broers waren bij de uitspraak aanwezig. De rechter oordeelde dat er te weinig bewijs is voor moord op Berend Smit uit Dwingeloo. Doodslag is wat de rechter betreft wel bewezen. In de zaak van het echtpaar Veenendaal uit Exloo is er wel genoeg bewijs voor moord.
Tijdens de rechtszaak werd ook bekend dat de voormalig partner van Berend Smit, Ciska Postma, recht heeft op een schadevergoeding van 35.000 euro.

'Levenslang te zwaar'

Advocaat Wim Anker, die Marcos vertegenwoordigt, liet eerder nog weten een levenslange straf te zwaar te vinden voor zijn cliënt, omdat hij een kleinere rol zou hebben gespeeld.
Admilson meldde tijdens de laatste dag van het proces niet in hoger beroep te gaan, als zijn broer een aanvaardbare straf zou krijgen.

Lees ook:
Krijgen Marcos en Admilson R. levenslang? Vandaag doet de rechter uitspraak

Berend Smit

Op 4 november 2012 laat Berend Smit z'n hondjes uit op het Dwingelderveld. Smit komt niet thuis en ook de hondjes zijn verdwenen. Een van de hondjes komt later zelf naar huis, een ander hondje wordt teruggevonden in een afvalcontainer.
Drie dagen later wordt het levenloze lichaam van Smit gevonden langs de Spieregerweg tussen Dwingeloo en Spier. Hij blijkt te zijn neergeschoten.

Echtpaar Veenendaal

Ruim een half jaar later, op 24 juli 2013, wordt het echtpaar Veenendaal in hun eigen woning aan De Bosrand in Exloo om het leven gebracht. Ze zijn beiden 77 jaar en komen om het leven door verstikking.
Lange tijd is onduidelijk wat er in de woning gebeurd is en of het om zelfmoord gaat. Later maakt de politie bekend dat de twee om het leven zijn gebracht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl