Avebe en Graaco starten nieuwe treindienst naar Coevorden

COEVORDEN - Zetmeelconcern Avebe en het bedrijf Graaco in Coevorden zijn samen een nieuwe treindienst begonnen tussen het Oosten van Duitsland en Drenthe. Avebé laat alle producten van hun vestiging in Duitsland via het spoor aanvoeren naar Nederland.
Daarmee wil de Noordelijke coöperatie iets doen aan milieuvervuiling door vrachtwagens, zegt Edwin de Jonge van Avebe. "We hebben structureel zo'n duizend vrachtwagens van de weg gehaald. Dat scheelt."

Via het spoor naar de klant
De lijndienst vanuit Duitsland rijdt twee maal per week. Per rit gaat het om zo'n 42 volle zeecontainers met zogenaamd amylopectine zetmeel dat is gemaakt in de Duitse fabriek van Aveber in Karstädt. "We beginnen met de transporten in oktober bij de start van de aardappelcampagne. Meestal zijn we in januari klaar met de transporten."

De big bags met zetmeel worden in twee nieuwe hallen van Graaco in Coevorden opgeslagen. Die hallen zijn speciaal voor de opslag van levensmiddelen gebouwd. Graaco heeft meer klanten die gebruik maken van het spoor.

Er kan nog meer bij
Directeur Ben Blog van Graaco: "We hebben de mogelijkheid via de Bentheimer Eisenbahn om interessante concepten aan te bieden. We hebben meer klanten die gebruik maken van het spoor zoals Van Triest uit Hoogeveen. Het spoor bewijst zich weer eens, zowel als het gaat om euro's als om het terugdringen van uitstoot van vrachtwagens. We zijn hier nog niet klaar."

Graaco is ooit ontstaan nadat transportbedrijf Penske failliet is gegaan. Het bedrijf heeft inmiddels verschillende nieuwe hallen gebouwd. Er werken zo'n 110 mensen.
Deel dit artikel: