Nabestaande heeft dubbel gevoel bij vonnis moordbroers: 'Ze zijn niet eerlijk geweest'

ASSEN - Nabestaande Ciska Postma van de omgebrachte Berend Smit uit Dwingeloo is niet verrast dat Marcos en Admilson R. geen levenslang hebben gekregen.
"Ik had hier rekening mee gehouden", zegt Postma, die vandaag bij de uitspraak tegen de Hoogeveense broers aanwezig was. "Je kunt van alles invullen bij de reden waarom ze Berend gedood hebben, maar het is niet vast te stellen dat het met voorbedachte rade is gebeurd."

Dertig jaar cel
De broers R. werden vanmiddag veroordeeld tot een celstraf van dertig jaar voor de moord op het echtpaar Jan en Greet Veenendaal uit Exloo en doodslag op Berend Smit. De oudste broer, Admilson, krijgt ook tbs met dwangverpleging.

Lees ook: Moordbroers Admilson en Marcos R. moeten dertig jaar de cel in

Dubbel gevoel
Postma heeft een dubbel gevoel bij de uitspraak. "Als mens vind ik het goed dat Admilson tbs krijgt en vind ik het jammer dat Marcos geen tbs krijgt. Als nabestaande zeg ik: geen enkele straf is lang genoeg voor beiden. Ik zou het goed vinden als het Openbaar Ministerie in hoger beroep ging."

Verwerking
Postma heeft bewust het hele proces bijgewoond. "Voor mijn verwerking is het belangrijk dat ik erbij was. Het geeft antwoord op mijn vragen en geeft me ook inzicht in ons rechtssysteem. Ik beleefde vandaag op de automatische piloot, maar toen ik even ging nadenken over wat het met mij deed, werd ik misselijk, bijna tegen het flauwvallen aan."

Lees ook: Oud-pleegmoeder van moordbroers: Ze mogen nooit meer vrijkomen

Niet eerlijk
De nabestaande van Berend Smit is niet erg te spreken over de houding van de broers tijdens de rechtszaak. "Ze zijn lang niet eerlijk geweest. Admilson heeft bijvoorbeeld spijt betuigd aan de nabestaanden. Dat zei hij niet vanuit zijn hart, maar vanwege zijn situatie. Het was een van de weinige mogelijkheden voor hem om menselijk over te komen, maar dat is hem wat mij betreft niet gelukt."