Petitie behoud rechtbanken aangeboden: 'Begrepen door Kamerleden'

ASSEN - De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) heeft in Den Haag een petitie aangeboden aan de Tweede Kamerleden van de commissie veiligheid en justitie.
In de petitie pleit de vereniging voor uitstel van het bezuinigingsplan op rechtbanken in de regio, waaronder die in Assen. Het kabinet wil dat in de rechtbank van Assen alleen nog eenvoudigere zaken worden behandeld. Dat geldt ook voor de rechtbanken van Alkmaar, Almelo, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen.
Evalueren
De NVvR wil dat er geen onomkeerbare besluiten worden genomen, voordat de vorige grote bezuinigingsronde in 2013 is geëvalueerd. Toen werden negentien rechtbanken samengevoegd tot tien.
Rechter Jan Bartstra uit Assen was onderdeel van de delegatie die de petitie overhandigde. "We zijn ontvangen door Kamerleden van PvdA, CDA, SP en VVD. Ik hoop dat we de aanwezigheid van de VVD als een goed teken mochten beschouwen."
Justitiebegroting
Morgen wordt in de Tweede Kamer de justitiebegroting behandeld. Eerder werd al bekend dat er 20 miljoen euro extra naar de rechtspraak gaat. Volgens de Raad voor de Rechtspraak is dat niet genoeg. "Kamerlid Van Nispen van de SP liet vandaag aan ons weten morgen 50 miljoen te vragen, in plaats van 20 of 25", zegt Bartstra.
"Verder was mijn indruk dat de roep om meer tijd voor een breder debat door alle aanwezige Kamerleden werd begrepen en onderschreven. Hoeveel ook vinden dat daar meer geld bij hoort, zullen we de komende twee dagen gaan horen," aldus de Asser rechter.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.