Vriend, oud-teamgenoot en -trainer herdenkt Martijn Doldersum: Hij was een verschrikkelijk goed mens

EMMEN - Een donkere dag voor iedereen. Zo omschrijft oud-teamgenoot en -trainer Hendrik Oosting de dood van zijn vriend Martijn Doldersum. "Hij was een verschrikkelijk goed mens."
Doldersum overleed vandaag op 41-jarige leeftijd aan de gevolgen van de spierziekte ALS. Oosting kende hem al jaren. Eerst voetbalden ze samen in het eerste elftal van WKE, daarna werd Oosting assistent-trainer en later ook hoofdtrainer van het team van Doldersum.

Boegbeeld van WKE

"Martijn was een karakterspeler. Ze noemden hem niet voor niets de Man van Staal", herinnert Oosting zijn vriend. "Hij was een boegbeeld van WKE. Dat was ook de reden dat hij ooit de aanvoerdersband van mij overnam, toen ik niet meer wekelijks in de basis stond."

Landskampioenschappen

Samen behaalden Oosting en Doldersum de grootste successen uit de geschiedenis van WKE. Als voetballers werden ze samen in 2007 kampioen in de hoofdklasse. Toen WKE in 2009 algemeen landskampioen bij de amateurs werd, was Oosting inmiddels assistent-trainer. Later werd hij ook hoofdtrainer. Als beginnend trainer was hij blij met Doldersum als aanvoerder.

'Martijn gaf mij vertrouwen als trainer'

"Wij kregen een sterke band met elkaar", vertelt de huidige technisch manager van de Emmer voetbalclub. "Martijn gaf mij vertrouwen als trainer en bovendien was hij mijn verlengstuk binnen de groep. We vertrouwden elkaar blindelings. Er is echte vriendschap tussen ons ontstaan."

Samen de Mont Ventoux op

Toen Doldersum de Mont Ventoux ging beklimmen om geld op te halen voor het onderzoek naar ALS, ging Oosting met enkele vrienden in 2014 mee. "We moesten iets voor hem terugdoen. We zijn mee geweest om hem aan te moedigen. Toen Martijn Jannes Wolters en mij voor de editie van dit jaar vroeg om mee te fietsen naar boven, konden we dat niet weigeren."
De beklimming van de Mont Ventoux was erg emotioneel voor Oosting. "We wisten dat het de laatste keer was. Toen we uiteindelijk boven op de berg kwamen, stonden daar zijn vrouw Mathilde en zijn dochters. Dat was ongelofelijk."

Pijn

Twee weken geleden kwam Martijn Doldersum nog kijken bij een wedstrijd van WKE. Het was de laatste keer dat Oosting hem sprak. "Je zag toen dat het veel minder ging met Martijn. Hij was afgevallen, liep op zijn laatste benen. Dit doet zoveel pijn."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.