Acht jaar cel en tbs voor man die Jack van der Zee uit Ruinen om het leven bracht

Het huis waar Van der Zee werd gevonden (Rechten: archief RTV Drenthe)
Het huis waar Van der Zee werd gevonden (Rechten: archief RTV Drenthe)
LEEUWARDEN/RUINEN - Het Gerechtshof in Leeuwarden heeft de 39-jarige Marco B. uit Hoogeveen veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging, omdat hij Jack van der Zee uit Ruinen in 2011 om het leven heeft gebracht.
In april 2012 werd B. door de rechtbank in Assen tot negen jaar cel en tbs veroordeeld. De zaak is eerder door het Hof onder de loep genomen omdat B. in hoger beroep ging. Toen werd negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor moord bewezen geacht.
De Hoge Raad wees de zaak echter terug naar het Hof, omdat te weinig was beargumenteerd dat hier sprake is geweest van voorbedachte rade, dus moord. Het hof ziet nu inderdaad onvoldoende bewijs voor moord en stapt over op doodslag.
Zeven messteken
De Hoogevener bracht Van der Zee in de nacht van 6 op 7 november 2011 met zeven messteken om het leven, nadat de man uit Ruinen hem begon te zoenen. Daarna stal hij de auto, gsm, laptop en tv van de 39-jarige Van der Zee, met wie B. naar eigen zeggen bevriend was. De man uit Ruinen werd de volgende ochtend door zijn vader gevonden. Die was naar zijn woning gegaan, omdat Van der Zee niet was komen opdagen op zijn werk.
Verminderd toerekeningsvatbaar
Marco B. werd enkele dagen na de moord opgepakt, nadat hij een huisgenoot over het misdrijf had verteld en hem het bebloede moordwapen had laten zien. De huisgenoot stapte naar de politie. B. is drugsverslaafd, zwakbegaafd en heeft psychische problemen. Hij is door deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.

Lees ook:

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.