Tichelaar doet dringende oproep: Ga met personeel rechtbank Assen om tafel

ASSEN - Een dringende oproep vandaag van de Drentse Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar aan het noordelijke rechtbankbestuur. Hij wil dat de verstoorde verhoudingen met de rechtbank in Assen hersteld worden.
"Stap over een aantal punten heen, ga in gesprek, herstel het vertrouwen, en ga aan het werk", zegt Tichelaar.
Weer aan tafel
Tichelaar doet de oproep vanmiddag aan noordelijk rechtbankpresident Daan Keur in het Radio Drenthe-programma Cassata. "Nodig rechter Jan Bartstra van Assen uit en heb het erover. Desnoods waar verder geen andere mensen bij zijn en ook geen pers. Creëer in elk geval een klimaat dat je weer met elkaar aan tafel komt."
Aanleiding voor de oproep is de uitspraak deze week van de Tweede Kamer. Die vindt dat de Asser rechtbank, net als zes andere regionale rechtbanken, toch een volwaardige rechtbank moet blijven.
Met dit kamerbesluit wordt het noordelijke rechtbankbestuur teruggefloten. Dat wilde het aantal zittingen in de Asser rechtbank fors inkrimpen en het personeel overplaatsen naar Groningen. Het gerechtsbestuur van Noord-Nederland en het personeel in Assen kwamen hierdoor lijnrecht tegenover elkaar te staan. Sommige rechters legden zelfs hun functie als sectorhoofd neer.
'Weinig contact'
Rechter Jan Bartstra stond op als actieleider namens het Asser rechtbankpersoneel. Hij beaamt dat er tussen Assen en het noordelijk gerechtsbestuur ernstig verstoorde verhoudingen zijn. "Er is inderdaad weinig contact tussen Assen en ons bestuur. Er moet heel wat gebeuren om daar weer wat vaart in te krijgen."

Omdat er komende tijd hard gewerkt moet worden aan de toekomst van de Asser rechtbank, vindt Tichelaar het tijd dat de partijen weer tot elkaar worden gebracht. "In deze processen zie je vaak: hoe kan ik op mijn schreden terugkeren, zonder al te veel gezichtsverlies."

Volgens Tichelaar zijn er dan wel twee partijen nodig die willen. Hij en burgemeester Marco Out van Assen zijn bereid er alles aan te doen om te bewerkstelligen dat dat gesprek in goede banen worden geleid, "Maar dan zijn er wel twee partijen nodig die zeggen: we gaan nu samen aan het werk."
Gaan ze er vol voor?
Rechter Jan Bartstra wil het gesprek wel aan: "maar ik wil eerst wel het vertrouwen krijgen, dat ze er vol voor willen gaan om de rechtbank in Assen ook te behouden. Die uitspraak van het gerechtsbestuur op de uitkomsten van het politieke debat heb ik nu nog niet."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.