De man van staal; gedenkboek over oud-amateurvoetballer Martijn Doldersum

VOETBAL - "Het moet een gedenkboek worden voor de familie en het moet laten zien wat voor rotziekte ALS is", dat zegt Henriëtte Meppelink. Samen met fotograaf Kim Stellingwerf uit Hoogeveen schrijft ze het boek De man van staal. Het gaat over de laatste anderhalf jaar van het leven van oud-amateurvoetballer Martijn Doldersum.
Donderdag overleed de oud-speler van ondermeer Hoogeveen, WKE en MSC op 41-jarige leeftijd aan de gevolgen van de spierziekte ALS.


Fragment

"Hij kijkt ons aan met grote blauwe pretogen. De mimiek in het gezicht van Martijn wordt minder, maar die ogen die blijven spreken en zeggen eigenlijk alles. Met een biertje in z'n hand zit hij aan tafel en vertelt: mijn armen en benen worden slechter, maar naar mijn idee gaat het redelijk goed".


Typerend voor Martijn

Meppelink leest voor uit eigen werk. Ze noemt het stukje typerend voor Martijn: "Het ging natuurlijk steeds slechter maar hij zal altijd zeggen dat het naar omstandigheden goed gaat'.

Je ziet wat het met hun doet en vooral met z'n drie dochters. Dat is wel confronterend".


Doldersum had de touwtjes in handen

De auteurs zijn bij verschillende mensen langsgeweest die met of tegen hem hebben gevoetbald. Maar Doldersum hield zelf de touwtjes in handen wat het boek betreft. "Hij las alles, we hebben alles overlegd. Maar hij heeft bijna nooit wat veranderd".
Trouwerij
Afgelopen zaterdag zat Doldersum nog op de trouwerij van z'n broer. "Ik ben persoonlijk wel erg van hem geschrokken. Ik vond hem slecht, hij voelde zich ook niet fit. Het was de eerste keer dat hij aangaf dat hij zich niet goed voelde. Daar schrok ik wel van, want zo kende ik hem niet", zegt fotografe Kim Stellingwerf.

Indrukwekkend
Stellingwerf maakte, de afgelopen anderhalf jaar, veel indrukwekkende momenten mee bij de familie Doldersum. "Ik weet nog in het begin hoe Martijn, toen hij net wist dat hij de ziekte had, het aan z'n kinderen moest vertellen. Maar ook hoe z'n ouders over hem praten. Voor hen is het toch vreselijk als je je kind zo ziet aftakelen. Gewoon verschrikkelijk".

Stichting ALS

Stellingwerf en Meppelink hebben het boek belangeloos samengesteld. De opbrengst gaat naar de Stichting ALS en naar de Stichting Dollie; voor de kinderen van Martijn.

Boek op de markt

Wanneer het boek De man van staal op de markt komt is nog niet duidelijk. Stellingwerf en Meppelink willen het verhaal eerst afronden met de familie en optekenen hoe zij de komende maanden beleven.
Het laatste nieuws over de oplevering van het boek is te vinden op de Facbookpagina: De man van Staal.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.