Jan Kruis wil dat Koninklijke familie pannenkoek op het hoofd legt

MANTINGE - Op tal van plekken in het land wordt vandaag Sint Pannekoek gevierd. De feestdag werd in 1986 bedacht door striptekenaar Jan Kruis uit Mantinge. Dat de dag steeds populairder wordt, vindt hij bizar, maar stiekem ook erg leuk.
De feestdag werd voor het eerst genoemd in een stripverhaal van Jan, Jans en de kinderen in 1986. Daarin bedenkt opa een smoes om geen boontjes te hoeven eten. Hij vertelt dat het op 29 november Sint Pannekoek is en dat er volgens traditie pannenkoeken moeten worden gegeten. Een onderdeel van de traditie is, dat iedereen een pannenkoek op het hoofd legt.

'Nationale feestdag'
De viering werd voor het eerst opgepakt door studenten. Kruis was daar lange tijd niet van op de hoogte. Dankzij de komst van sociale media wordt de dag steeds populairder en weet ook de geestelijk vader dat het een eigen leven is gaan leiden. "Het is volgens mij nog nooit voorgekomen dat een nationale feestdag ontsprong uit een stripje", zegt de tekenaar trots.

Onder meer de Wolkenfabriek in Groningen en de Koningskerk in Rotterdam staan vandaag in het teken van Sint Pannekoek. De organisatoren grijpen de dag aan om in ieder geval veel pannenkoeken te eten. Niet overal gaan de pannenkoeken ook op het hoofd.

Koninklijke familie

Nu de dag aan populariteit wint, wil de 82-jarige tekenaar de legende voor eens en altijd optekenen. Voor volgend jaar, precies dertig jaar nadat de dag voor het eerst werd genoemd in de strip, moet een 'legende' uitkomen. Daarin staat precies verteld hoe de traditie is ontstaan.

Voor Kruis is Sint Pannekoek nog lang niet klaar. "We gaan net zolang door tot de Koninklijke familie met een pannenkoek op hun hoofd zit."Deel dit artikel: