Noodkreet voor gehandicapt zoontje van Emmer asielzoeker

EMMEN - Hij wacht al vier jaar in het asielzoekerscentrum in Emmen op zekerheid, samen met zijn vrouw en twee zoontjes: Jalil Mouradi uit Afghanistan. Zekerheid over hun toekomst in Nederland, want bij terugkeer naar Afghanistan heeft Mouradi één zekerheid: dat overleeft zijn gehandicapte zoontje Amir (8) niet.
De situatie de afgelopen vier jaar was al niet best. In het azc zijn nauwelijks voorzieningen om Amir te verzorgen. Vader Jalil doet veel zelf, maar thuiszorg wil al niet meer langskomen. De werkomstandigheden voor de medewerkers zijn onvoldoende.
Moeilijkheden
Daarnaast zijn er moeilijkheden geweest om medicijnen voor Amir op tijd te krijgen en lag een nieuwe sondepomp - waarmee voeding door een slangetje in zijn maag gepompt wordt - dagenlang klaar zonder dat het gezin gewaarschuwd werd.
Fout
Bij de laatste keer medicijnen halen, ging het tot overmaat van ramp ook nog fout. Amir zat al twee dagen zonder en op de derde dag wilde de medewerker van het azc de medicijnen niet meegeven omdat de vader te laat zou zijn.
Straatverbod
Mouradi verloor zijn zelfbeheersing en sloeg in zijn boosheid tegen een kastje. De azc-medewerker schakelde vervolgens de politie in en dat leverde de wanhopige vader een straatverbod van twee weken op. In alle haast zochten vrijwilligers een ander onderkomen voor de vader en Amir, voor wie vader Mouradi 24 uur per dag zorgt.
Dat lukte, al kan die situatie niet wekenlang duren. En als de straf van Mouradi voorbij is, keren hij en zijn zoontje terug in een al even beroerde omgeving: het azc waar goede verzorging voor Amir ontbreekt.
Laatste poging
In een laatste poging heeft een bevriende advocaat een brief gestuurd naar staatssecretaris Dijkhoff. Doel was betere verzorgingsomstandigheden voor Amir te vragen. Het ministerie heeft inmiddels aangegeven niets te willen doen.
Kort geding
De advocate overweegt nu een kort geding aan te spannen om betere omstandigheden te eisen. "Amir moet nu op de grond van de douche gewassen worden. Dat is niet goed. En verder zijn beide ouders oververmoeid door gebrek aan slaap", zegt advocate Else Cerezo. "Dat zijn omstandigheden waaraan wat moet veranderen." De advocate hoopt zo snel mogelijk het kort geding aan te kunnen spannen.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.