Prestigieuze onderscheiding voor Asser familie De Ruiter

Familie de Ruiter
(Rechten: Nico van der Steeg)
Familie de Ruiter (Rechten: Nico van der Steeg)
ASSEN - Familie De Ruiter uit Assen krijgt volgend jaar april een onderscheiding uitgereikt bij het veteraneninstituut in Doorn.
Zij ontvangen de
Legion of Honor Award
. Dat is een onderscheiding die na de Tweede Wereldoorlog is ingevoerd en wordt toegekend voor bewezen dienstverlening.

Onderdak in Tweede Wereldoorlog

De familie woonde in de Tweede Wereldoorlog aan de toenmalige Parallelstraat, en bood verzetsstrijder Cor van Bemmel met gevaar voor eigen leven onderdak aan. Vader Hendrik en zoons Jacob en Hendrik-Jan hebben dat met de dood moeten bekopen.

Onderscheiding

De 81-jarige Aaf de Ruiter uit Assen ontvangt de Legion of Honor Award namens haar vader Hendrik. Aan twee neven van de Assense wordt de onderscheiding voor Hendrik-Jan en Jacob de Ruiter uitgereikt.
De dochter van Van Bemmel, Angela Krakau, ontvangt volgend jaar april de onderscheiding voor haar vader.

Zoektocht

Op 4 mei werd er een monument onthuld voor verzetsstrijder Cor van Bemmel. Zeventien familieleden van het gezin De Ruiter waren daar destijds bij aanwezig, na een geslaagde zoektocht naar de nabestaanden van Hendrik, Jacob en Hendrik-Jan de Ruiter. Deze zoekactie werd georganiseerd door de initiatiefnemers van het monument.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.