Vijftig jaar geleden: Aarde slokt boortoren op bij 't Haantje

'T HAANTJE - Een proefboring naar gas bij 't Haantje ging vandaag exact vijftig jaar geleden helemaal mis. De grond slokt de vijftig meter hoge boortoren samen met enkele caravans compleet op.
Op 1 december 1965 wordt aan het begin van de middag de eerste proefboring gedaan in het gasveld Sleen 2. Een grote boortoren moet gas uit het gasveld pompen, maar opeens gaan de alarmbellen bij alle aanwezigen af.

Moddervulkanen

De grond rond de boortoren begint plotseling te borrelen en er klinkt gerommel. Her en der ontstaan kleine moddervulkanen. Enkele aanwezigen moeten rennen voor hun leven wanneer de grond de boortoren en enkele caravans helemaal opslokt. Wonder boven wonder vallen er geen gewonden.

Luide knal

Onder de boorlocatie blijkt een gasbel te liggen die dicht tegen oppervlak ligt en onder grote druk staat. Op het moment van de gaseruptie klinkt er een luide knal die in de wijde omgeving van 't Haantje is te horen. Modder spuit de lucht in en er ontstaat een krater met een breedte van dertig meter.

Documentaire op TV Drenthe

Erica Oudgenoeg, oud-inwoonster van Emmen, heeft een documentaire over de mysterieuze gebeurtenis bij 't Haantje gemaakt. De film Blow Out gaat vanavond in première voor genodigden in Emmen. Zaterdag is de film vanaf 21.10 uur te zien op TV Drenthe.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.