'Berichten over lage melkprijs selffulfilling prophecy'

DWINGELOO - De melkprijs zal de komende jaren niet boven de 35 cent per liter uit komen. Dat voorspelt de Europese Unie. Boeren ontvangen momenteel flink minder voor hun melk dan vorig jaar en volgens de rekenaars van de EU houdt de lage melkprijs nog wel even aan.
Melkveehouder en LTO-bestuurslid Dirk Bruins uit Dwingeloo zegt dat hij moe wordt van die voorspellingen. "Het heeft toch wel een heel erg hoog glazen bol gehalte."

Vooruit kijken

"Bij Friesland Campina en DOC Kaas vinden ze het al moeilijk de melkprijs voor de komende maanden te voorspellen, laat staan dat je de prijs voor de komende jaren kan voorspellen, dus laat staan dat je vier, vijf jaar vooruit kunt kijken."
Veel factoren
Volgens Bruins spelen er zoveel verschillende factoren een rol bij de totstandkoming van de melkprijs, dat prijzen eigenlijk niet te voorspellen zijn. "De boycot uit Rusland heeft een enorme invloed op onze melkprijs, maar wij hadden natuurlijk nooit van te voren kunnen verwachten dat er in Oekraïne een vliegtuig naar beneden geschoten zou worden. Zelfs de temperatuur in Nieuw-Zeeland heeft invloed op de prijs van de melk."
Realistische prijs?
Bruins denkt niet dat 35 cent per liter een realistische prijs is. "Je weet dat gewoon echt niet, de markt laat zich niet voorspellen". Maar hij verwacht dat de prijs verder gaat stijgen. "De verwachtingen voor de toekomst zijn best goed. We weten dat de wereldbevolking groeiende is, en dat de melkconsumptie elk jaar met 2% toeneemt. En dat kunnen we niet bijhouden met de productie, dus de verwachting is dat de prijs dan weer gaat stijgen."

Selffulfilling prophecy

Bruins waarschuwt ervoor dat deze negatieve voorspellingen op termijn ook impact hebben op de prijs. "Als je niet uitkijkt wordt het een selffulfilling prophecy. Als je maar lang genoeg blijft roepen dat die melkprijs slecht blijft, dan gaat de handel ook geloven dat de prijs slecht blijft, en als je dan niet uitkijkt wordt hij dan ook echt slecht."
Boze melkveehouders
Dit jaar is er veel te doen geweest over de melkprijs. Boze melkveehouders voerden vorige maand bijvoorbeeld actie in Den Haag. Na de afschaffing van het Europese melkquotum zijn de prijzen sterk gedaald.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.