Volle zaal bij noordelijke première Publieke Werken

HOOGEVEEN - Theater De Tamboer was woensdagavond voor even een bioscoop tijdens de première van Publieke Werken. Ongeveer 750 mensen bezochten de voorstelling.
De film speelt voor de helft in Amsterdam, de andere helft speelt in Hoogeveen en omstreken.

Thomas Rosenboom

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Rosenboom. Het gaat over twee hoofdpersonen. Vedder is een vioolbouwer in Amsterdam en Anijs is apotheker te Hoogeveen. Voor het laatste personage heeft Rosenboom zich gedeeltelijk gebaseerd op de bestaande apotheker Radijs.

Historische geloofwaardigheid

Volgens sommige historici komen bepaalde onderdelen van het boek niet overeen met de historische werkelijkheid. De schrijver zegt zich zo goed mogelijk aan de bronnen te hebben gehouden, maar uiteindelijk is de literaire waarde van het boek belangrijker dan de historische.

Veendorp

De film staat volgens Albert Metselaar uit Hoogeveen nog verder van de werkelijkheid. Hij is kenner van de geschiedenis van de regio. Hij wijst er bijvoorbeeld op dat Elim, zoals afgebeeld in de film er niet uitziet als een veendorp.

Publiek tevreden

Maar de bezoekers vonden juist de historische geloofwaardigheid van de film groot. De meeste bioscoopgangers waren enthousiast over de film, maar 'het boek was beter.'

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.