Provincie dreigt met dwangsom voor Zeldenrust

De plannen voor de zwemplas (Rechten: archief RTV Drenthe)
De plannen voor de zwemplas (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - De provincie dreigt met een dwangsom als zandwinningsbedrijf Zeldenrust niet voor 1 april 2016 bos aanplant ter compensatie van de zandwinning bij het Gasselterveld.
Zeldenrust heeft voor de zandwinning 16 hectare bos gekapt. In 2007 is de afspraak gemaakt dat dit zou worden gecompenseerd met 32 hectare nieuwe natuur. Omdat die compensatie nog niet is gerealiseerd, dreigt de provincie nu met een boete.
Afspraak overdracht afgezegd
Sjerp Zeldenrust zegt verbaasd te zijn over de aankondiging van de provincie. Volgens hem ligt de bal bij Staatsbosbeheer, de eigenaar van de grond. "In januari stond er een afspraak bij de notaris om 32 hectare grond over te dragen. Die afspraak is door Staatsbosbeheer afgezegd," zegt Zeldenrust.
Hij wijt de ontstane situatie aan een, naar eigen zeggen, permanente reorganisatie bij Staatsbosbeheer. "In april is het laatste contact geweest en daarna vertrok mijn contactpersoon. Er lagen allerlei opties die nog nader besproken zouden worden, maar dat is nooit gebeurd," aldus Zeldenrust.
Staatsbosbeheer zegt in een reactie dat er nog steeds overleg is met Zeldenrust over het nakomen van de afspraken over de afwerking van de zandwinningslocatie.
Wie maakt zwemplas?
Over de aanleg van een zwemplas bestaat ook nog een conflict tussen Zeldenrust en Staatsbosbeheer. "Dat is nog steeds niet opgelost," zegt Anja Zijlstra van Staatsbosbeheer.
Zeldenrust zegt niet de benodigde vergunning te hebben voor de aanleg van zo'n zwemplas. "Wij hebben het terrein op 19 december 2014 overgedragen aan Staatsbosbeheer en daarmee is onze bemoeienis beëindigd," zegt Zeldenrust hier over.
De provincie heeft recent aan Staatsbosbeheer een vergunning verleend voor de aanleg van de zwemplas. Het bestemmingsplan moet nog wel worden gewijzigd, voordat de schop de grond in kan.
Nog in gesprek
Staatsbosbeheer wil niet zeggen of het gaat proberen de kosten van het maken van de zwemplas te verhalen op Zeldenrust. Die laatste zegt daarover: "Het verhalen van de kosten gaat niet gebeuren."
Zowel Zeldenrust als Staatsbosbeheer verwachten eruit te komen met elkaar. "Als het aan mij ligt komt het niet tot een rechtszaak. Dat kost alleen maar geld en moeite," besluit Zeldenrust.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.