Schedelverzamelaar uit Emmen in hoger beroep veroordeeld tot werkstraf

Een deel van de verzameling van de man (Rechten: archief RTV Drenthe)
Een deel van de verzameling van de man (Rechten: archief RTV Drenthe)
EMMEN/LEEUWARDEN – De 35-jarige Emmenaar bij wie de politie in januari 2013 47 schedels en skeletten van beschermde diersoorten vond, hoeft niet de cel in. In hoger beroep is hij vandaag veroordeeld tot dertig uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.
De man kreeg in oktober 2013 van de rechtbank in Assen drie maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk. Dat betekende dat hij een maand celstraf daadwerkelijk moest uitzitten.

Niet alles verboden

Het gerechtshof in Leeuwarden strafte hem milder omdat het niet alle schedels en skeletten als verboden objecten beschouwt. De Emmenaar had onder meer schedels van dolfijnen, olifanten, jachtluipaarden en skeletten van een beer en een aap in zijn huis liggen.

Kadavers

De man, die vroeger slager was, kocht en ruilde de spullen om zo zijn verzameling steeds verder uit te breiden. Ook kreeg hij delen van verzamelingen van anderen. Daarnaast verwerkte hij ook zelf kadavers en restaureerde hij beenderen.

Anonieme tip

De politie kwam zijn verzameling op het spoor door een anonieme tip. Tijdens de doorzoeking van zijn woning vonden agenten ook half ontlede kadavers van dieren, die de man zelf aan het prepareren was. De Emmenaar verklaarde eerder tijdens de rechtszaak dat hij al van jongs af aan een fascinatie heeft voor dieren en de natuur.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.