Drents Collectief ziet kansen voor weidevogels bij Zuidlaardermeer

De grutto is een van de bedreigde weidevogels (Rechten: archief RTV Drenthe)
De grutto is een van de bedreigde weidevogels (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Het is 'één voor twaalf' voor de weidevogels. Dat zegt Bert Wiekema van het Drents Collectief. Hij is daarom blij met de stap van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken om de afname van de vogels tegen te gaan.
Het Drents Collectief is een coöperatie van boeren en landeigenaren die is opgericht omdat er vanaf 1 januari 2016 een nieuw stelsel komt voor natuurbeheer.

Zuidlaardermeer

Volgens Wiekema wil het Drents Collectief zich inzetten voor weidevogels in het gebied bij het Zuidlaardermeer en de Hunze. "Dat is een gebied waar we duidelijk kansen zien", zegt hij.
Ook in het Wapserveen kan volgens hem een slag gemaakt worden. Daarvoor is compensatie nodig voor boeren zodat zij het maaien kunnen uitstellen tot 15 mei. "Dat is best een lastig punt, want die boer moet wel leven van zijn grond", zegt Wiekema.
'Geen geld naar dure onderzoeken'
Het Drents Collectief is volgens Wiekema klaar om het gevecht voor behoud van de weidevogels aan te gaan. "Ik hoop wel dat de staatssecretaris inziet dat dit geld niet allemaal moet naar dure onderzoeken, maar dat het geld nu eindelijk wordt besteed in het veld waar het hard nodig is."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.