FNV-bestuurder Riek van Kampen blij met extra miljoenen voor thuiszorgsector

ASSEN - Noordelijk FNV-bestuurster Riek van Kampen is blij met het bericht over de 300 miljoen euro extra voor de thuiszorgsector. "Maar tegelijkertijd weet ik ook dat TSN daar morgen niet mee is gered."
Dat zei Van Kampen vanmiddag in het Radio Drenthe-programma Cassata.

Problemen oplossen

Gisteravond werd bekend dat staatssecretaris Martin van Rijn komend jaar 200 miljoen extra uittrekt en vanaf 2017 structureel 300 miljoen om de problemen in de thuiszorg op te lossen.
"Het redt geen bedrijven, maar helpt mee om een sector overeind te houden. De bewindvoerder van TSN zal nu op zoek moeten naar een oplossing en moeten kijken in hoeverre dit meehelpt om de boel straks toch door te laten draaien", aldus Van Kampen.
Aanleiding voor het extra geld zijn de financiële problemen, waarin de thuiszorgorganisatie TSN verkeert. Hiervoor werken zo'n 12.000 mensen als huishoudelijke hulp, waarvan zo'n tweeduizend in Drenthe.

Verbetering situatie

Het extra geld is onderdeel van een pakket waarmee de gemeenten straks aan de slag moeten als het gaat om verbetering van de situatie voor huishoudelijke hulpen. "Gemeenten moeten straks ook een bodemtarief hanteren, zodat werknemers niet steeds met lager wordende tarieven worden geconfronteerd, om zo de bedrijven overeind te houden," aldus Van Kampen.

Glimlach

Ze is blij dat deze slag, na een lange strijd, is gewonnen. "Ik krijg er een glimlach van op mijn kop en ik ben trots op al die mensen die eindeloos met ons mee hebben gestreden om dit voor elkaar te krijgen."

Andere oplossing

Wat straks het lot wordt van alle TSN-medewerkers, is voor Riek van Kampen nog onduidelijk. 'Ik heb geen glazen bol en ik ben ook de bewindvoerder niet. Maar met deze deal met Den Haag, is de zorg en het vak gegarandeerd voor de middellange termijn. Het werk blijft en er zijn dus ook banen nodig. En al is dat straks niet onder TSN, er zal vast een andere oplossing komen."
Wanneer daar duidelijkheid over komt, weet de FNV-vakbondsbestuurder niet.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.