Kriebels bij Wekema voor ultramarathon: Drenthe200

MOUNTAINBIKEN - Het zal lijden met een lange "ij" worden op de laatste maandag van het jaar. Dan gaan vierhonderd fietsers op de Brink in Roden van start voor de ultramarathon over 200 kilometer dwars door Drenthe.
De "Drenthe200" is een idee van Johan Wekema uit Peize. Hij is ook mede verantwoordelijk voor de Slag om Norg die in augustus wordt verreden. Wekema verkende het hele parcours zelf al en deed er 13,5 uur over.

Mentale kwestie

"Ja, het is een pittige opgave. Ik denk dat het vooral een mentale kwestie is. Als je goed gezond bent en een goede conditie hebt, dan moet het lijf dat wel aankunnen. Maar mentaal is het lastig om op te brengen en geconcentreerd te blijven".

Parcours: 80% onverhard

Het parcours kwam tot stand door de samenwerking tussen vijf verschillende Drentse fietsverenigingen. WTC Roden, NOAD, Kamrad Assen, TFC Gieten en ATB Beilen verzorgen allemaal een deel van de route. Het parcours strekt zich uit van Roden tot het Dwingelderverld. Tachtig procent van de route is onverhard.

Vierhonderd deelnemers

De inschrijiving is inmiddels vol, maar er komen nog steeds verzoeken om te mogen starten binnen. Er zullen op 28 december vierhonderd deelnemers van start gaan op een mountainbike, cycle-crossfiets of fatbike. Voor de fatbikers is aan de Drenthe 200 zelfs de Nederlandse titel marathon verbonden
Grote namen
De deelnemers komen uit binnen- en buitenland. Ook hebben zich grote namen aangemeld. Profrenners Berden de Vries, Marc de Maar, Pieter Weening en Martijn Keizer staan aan de start. Ook Stefan Poutsma en Patrick van der Duin van Jo Piels hebben zich ingeschreven. Een serieuze kandidaat voor de eindoverwinning is mountainbiker Ramses Bekkink.

Start om 6.00 uur op De Brink in Roden

Voor het spektakel zijn inmiddels vijfduizend borden gemaakt om de hele route van 200 kilometer uit te pijlen. De wedstrijd gaat 's morgens om 6.00 uur van start op de Brink in Roden. De maximale toegestane tijd is achttien uur. Dat betekent dat iedereen voor twaalf uur 's nachts weer binnen moet zijn.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.