Meer paardenmishandelingen gemeld

Er zijn dit jaar meer paarden mishandeld dan vorige jaren (Rechten: pixabay.com)
Er zijn dit jaar meer paarden mishandeld dan vorige jaren (Rechten: pixabay.com)
ENSCHEDE - Er zijn dit jaar meer meldingen gedaan van mishandelde paarden. Het speciale meldpunt dat de mishandelingen bijhoudt, denkt uit te komen op negentig gevallen in dit jaar.
Dat zijn er veertig meer dan in 2014 volgens Henk ten Napel, die het meldpunt in het leven riep. Ook in Noord-Nederland zijn er dit jaar veel gevallen geweest.
Mishandelingen
Volgens Ten Napel is er niet één dierenbeul, maar zijn er verschillende daders actief in het land. "Elke dader heeft zijn eigen handtekening'', zegt hij. Sommige mishandelaars snijden stukjes huid weg, anderen verminken de geslachtsdelen van de paarden, en weer anderen steken in het wilde weg in het paard.

Politie

De politie werkt inmiddels samen met de Belgische, Duitse en Britse collega's. De politie zegt de paardenmishandelingen zeer serieus te nemen. Er bestaat een landelijk gecoördineerde aanpak. De politie brengt elk geval in de publiciteit en roept getuigen op zich te melden.


Slecht weer

Wat Ten Napel opvalt, is dat de mishandelingen bij slecht weer doorgaan. "Dierenbeulen haten slecht weer. 's Winters zijn ze nauwelijks actief, maar nu gaan ze gewoon door", vertelt hij.

Meldpunt

Manegehouders, paardenbezitters en dierenliefhebbers kunnen 24 uur per dag terecht op het meldpunt (085 - 273 17 99). Als er een melding binnenkomt, zorgt de meldkamer ervoor dat iedereen in de omgeving wordt gebeld om alert te zijn op verdachte situaties.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.