Nog geen contracten tussen Achmea en Univé en ziekenhuizen in Emmen en Hoogeveen: 'Het is een grof schandaal'

HOOGEVEEN - Er zijn nog steeds geen contracten gesloten voor volgend jaar tussen zorgverzekeraars Achmea en Univé en de ziekenhuizen in Emmen en Hoogeveen. Volgens Comité Actie voor Bethesda in Hoogeveen is dat een grof schandaal.
Het Scheper Ziekenhuis in Emmen en Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen maken samen met het ziekenhuis in Stadskanaal deel uit van Zorggroep Treant. Officieel hadden de verzekeraars en de ziekenhuizen uiterlijk 19 november de contracten moeten ondertekenen, maar dat is nog niet gebeurd. De partijen zijn het niet eens over de bijdrage die de zorgverzekeraars komend jaar leveren.

'Dit kan in de duizenden euro's lopen'

"Verzekerden bij Achmea en Univé weten nog steeds niet of ze volgend jaar wel bij ziekenhuizen van Treant terecht kunnen", reageert Frits Kappers van het Comité Actie voor Bethesda boos. "Wanneer er geen contract wordt getekend, dan gelden er volgend jaar andere regels. Willen mensen uit de regio toch worden behandeld in het Scheper Ziekenhuis in Emmen of in Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen, dan moeten zij veel geld extra betalen. Dat kan in de duizenden euro's lopen."

Grootste verzekeraars in de regio

Achmea is de grootste verzekeraar in de regio Hoogeveen. Univé, dat onder VGZ valt, is de grootste verzekeraar in de omgeving Emmen. "Het is een grof schandaal dat de verzekerden bij deze maatschappijen nog steeds niet weten waar ze aan toe zijn", zegt Kappers. "Mensen hebben nog maar drie weken de tijd om te beslissen of zij bij hun huidige verzekeraar blijven."

Straf

De actievoerder heeft wel een idee waarom er nog geen contracten getekend zijn tussen de twee grote verzekeraars en Zorggroep Treant. "Vorig jaar duurde het ook zo lang. Toen wilde Achmea dat de Treant-ziekenhuizen bij de dertig procent goedkoopste ziekenhuizen van Nederland zouden horen. Nu lijkt Achmea Treant af te straffen omdat de ziekenhuizen het omzetplafond niet hebben gehaald. Ik verwacht dat de verzekeraar het bedrag wil verlagen, omdat het ziekenhuis het blijkbaar met minder geld af kan."

'Wij bieden juist meer geld'

Volgens Christine Rompa van verzekeraar Zilveren Kruis, waar Achmea onder valt, is dit onzin. "Wij hebben de ziekenhuizen van de Zorggroep Treant voor 2016 meer geld geboden dan dat zij dit jaar kregen."

Vervelend voor klanten

"Je hebt twee partijen nodig om samen een deadline te halen", vervolgt Rompa. "Met tachtig procent van de ziekenhuizen zijn we rond, enkele ziekenhuizen hebben meer tijd nodig. Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met dat ze volgend jaar iets meer of minder patiënten hebben en medicijnen die duurder worden. Maar het is wel heel vervelend voor onze klanten dat er nog onzekerheid is."
Het Zilveren Kruis denkt vandaag of morgen klanten te kunnen informeren over hoe de onderhandelingen met Treant Zorggroep ervoor staan.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.