Boeren willen excuses van Kamerlid na uitspaak over antibiotica

EXLOËRVEEN/BARGER-COMPASCUUM - Twee Drentse varkenshoudsters, Heleen Holtmanns en Sabine Grobbink, hebben samen met vijf andere veehouders een brief gestuurd naar Kamerlid Sjoera Dikkers. Ze eisen namens alle boeren in Nederland excuses van de PvdA-politica en willen dat ze haar woorden terugneemt.
Op 2 december zei Dikkers tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Economische Zaken in de Tweede Kamer dat het vee "met antibiotica op de been gehouden wordt."
Echt niet waar
"Dat is gewoon echt niet waar", zegt varkenshoudster Heleen Holtmanns uit Exloërveen. "Ik gebruik antibiotica alleen maar als mijn dieren ziek zijn. Ik werk juist elke dag heel hard om de dieren gezond te houden".
Kleursysteem
Ook op de boerderij van Sabine Grobbink in Barger-Compascuum wordt er alles aan gedaan om ziektes te voorkomen, om maar geen antibiotica te hoeven geven. "Als je bij ons komt, moet je eerst onder de douche en krijg je speciale bedrijfskleding aan. We hebben ook een speciaal kleursysteem. Alles wat we op de kraamkamer gebruiken is bijvoorbeeld blauw. En alles wat blauw is, wordt alleen bij de jonge biggetjes gebruikt", vertelt Grobbink. "Dat doen we allemaal om te voorkomen dat de dieren ziek worden."
Baarmoederontsteking
"Ik voel mij ontzettend tekort gedaan door Sjoera Dikkers", vertelt Holtmanns. "Zij doet net alsof wij helemaal geen oog hebben voor dierenwelzijn. Terwijl, als een van mijn zeugen een baarmoederontsteking heeft, dan wil ik dat dier gewoon kunnen helpen. Zo'n ontsteking doet ontzettend zeer. En dan nog kijk ik eerst of de zeug fit genoeg is om het met een pijnstiller te redden."
Dier-dagdosering
In Nederland is een speciaal systeem waarmee wordt bijgehouden hoeveel dagen per jaar een varken antibiotica krijgt. Dat heet de dier-dagdosering. In ons land mag een varken maximaal tien dagen per jaar antibiotica toegediend krijgen. Bij Holtmanns krijgen de varkens gemiddeld een dag per jaar antibiotica, bij Grobbink is dat zelfs maar 0,6 dagen per jaar.
'Dan wil ik geen boer meer zijn'
"Dikkers zei dat ze pas tevreden is als varkens helemaal geen antibiotica meer krijgen. Nou, dan wil ik geen boer meer zijn", stelt Grobbink. "Als je een dier niet behandelt als het ziek is, dan gaat het gewoon dood."

Uitspraak terugnemen
De veehouders willen dat het Kamerlid de uitspraak terugneemt. Juist Dikkers, die landbouw in haar portefeuille heeft, zou volgens de veehouders heel goed moeten weten dat de dieren niet op de been gehouden worden met antibiotica. "Ik wil ook dat ze uitlegt hoe we hiermee omgaan in Nederland", zegt Grobbink.

Wachtsysteem
"Nederland loopt wat dat betreft voorop in Europa", legt Grobbink uit. "Als een varken antibiotica gehad heeft, mag het bijvoorbeeld pas na een paar weken weer geslacht worden. Dat is juist om te voorkomen dat er antibiotica in de voedselketen terecht komt. In Groot-Brittannië hebben ze dat helemaal niet hoor."
Pijnlijk
Ze vindt het daarom extra pijnlijk dat het Kamerlid heeft gezegd dat er antibiotica in het vlees kan zitten dat bij de consumenten op het bord ligt. "Dat is gewoon absoluut niet zo", aldus Grobbink en Holtmanns. "Dit soort uitspraken doen zeer omdat burgers zo een heel vertekend beeld krijgen van hoe wij met onze dieren omgaan", vertelt Holtmanns.

Dierenwelzijn

Sjoera Dikkers laat weten dat dat de sector wat haar betreft helemaal niet volledig antibioticavrij moet worden. "Het gebruik van antibiotica is ontzettend in het belang van dierenwelzijn. Als een dier ziek is en het heeft pijn, moet je het gewoon behandelen", aldus Dikkers.
Op de goede weg
"Veehouders zijn echt op de goede weg", vindt Dikkers. "Ze hebben een grote slag gemaakt door de antibiotica uit het voer te halen. Maar we zijn er nog niet. Het probleem is dat we vee hebben gefokt met zo'n lage weerstand dat het snel ziek wordt.
Gesloten stalsystemen
De bedrijven waar nu weinig antibiotica wordt gebruikt, hebben gesloten stallen, volgens het Kamerlid. "Daar kun je pas naar binnen als je gedoucht en ontsmet bent, maar ik vraag me af of dieren zich in zo'n systeem natuurlijk kunnen gedragen."
Tegen een stootje kunnen
"Wat mij betreft willen we in de toekomst scharrelbedrijven, waarin de dieren weer tegen een stootje kunnen", vindt Dikkers. "Dat is ook wat ik bedoelde met de opmerking dat dieren met antibiotica op de been worden gehouden. Niet dat ze vol zitten met antibiotica, maar dat ze zo'n lage weerstand hebben, dat ze zonder antibiotica niet normaal in de buitenwereld kunnen lopen."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.