Duitse bedrijven op jacht naar Drentse computernerds

LEER - Duitse bedrijven in de grensstreek richten zich steeds nadrukkelijker op het binnenhalen van Nederlands personeel. Tientallen ICT-studenten van Stenden uit Emmen hebben op uitnodiging van een aantal bedrijven rond Leer een kennismakingsbezoek gebracht.
De studenten kregen een rondleiding bij drie bedrijven. "Wij kunnen zo tien ICT'ers gebruiken", aldus Bernd Hillbrands van het bedrijf Orgadata. En dat geldt voor meer bedrijven in Ost-Friesland en het Emsland. 

Vierduizend banen
Bij het arbeidsbureau in Nordhorn zijn vierduizend banen aangemeld. "De economie doet het hier goed en tegelijk zien we dat jongeren hier wegtrekken en er vergrijzing optreedt. We kunnen vooral mensen gebruiken in de metaal, de bouw en de zorg", vertelt Achim Haming van de Agentur für Arbeit.

Begeleiding
Intussen hebben de Duitse arbeidsbureaus en het Nederlandse UWV hun samenwerking ook geïntensiveerd. Ze zijn een gezamenlijk project begonnen, waarbij zowel Nederlandse werkzoekenden als Duitse bedrijven meer begeleiding krijgen. Het is de bedoeling om honderden Drenten aan een baan in Duitsland te helpen.
Deel dit artikel: