Oranjekanaal: van financiële catastrofe tot doorslaand succes

WEZUPERBRUG - Het Oranjekanaal wordt in 1853 gegraven om turf uit Zuidoost-Drenthe te halen. Voor de investeerders wordt het een debacle, maar Drenthe vaart er wel bij. De geschiedenis van het kanaal wordt uitvoerig beschreven in het boek 'Watererfgoedroute Oranjekanaal' van Olav Reijers, dat morgenochtend wordt gepresenteerd.
De industriële revolutie schreeuwt in de 19e eeuw om turf en in Zuidoost Drenthe ligt een nog onaangeraakt turfveld. Logisch, want de route er naar toe is lang en een kanaal graven in Drenthe is geen sinecure.

Diep in de buidel
Een aantal particuliere investeerders tast diep in de buidel om een kanaal aan te leggen. De koninklijke familie verbindt zelfs de familienaam aan de nieuwe waterweg, maar de groep investeerders zal nooit rendement terugzien. De route is te lastig, het water onwelwillend en de opbrengst valt tegen.

Het kanaal brengt wel voorspoed naar de inwoners van Drenthe. Boeren en bedrijven vinden een nieuwe afzetmarkt en tegenwoordig is het kanaal een toeristische trekpleister.
Meer over dit onderwerp:
Wezuperbrug oranjekanaal gemeente coevorden
Deel dit artikel: