Jeugdsozen niet eens met D66 Midden-Drenthe over alcoholbeleid: 'Geen probleem zoals het nu gaat'

Jeugdsoos All Skin in Hooghalen (Rechten: All Skin Hooghalen / Facebook)
Jeugdsoos All Skin in Hooghalen (Rechten: All Skin Hooghalen / Facebook)
HOOGHALEN - Jeugdsozen in Midden-Drenthe kunnen zich niet vinden in de motie die D66 Midden-Drenthe gaat indienen. "Ik zie het niet zitten om te stoppen met schenken", zegt Daan de Kruijf, voorzitter van jeugdsoos All Skin in Hooghalen, die namens alle sozen in de gemeente spreekt. D66 Midden-Drenthe vindt het niet wenselijk dat er alcohol wordt geschonken in jeugdsozen.
"Mensen die bij ons alcohol drinken zijn allemaal 18 jaar of ouder", zegt De Kruijf. Volgens hem is zo'n zeventig procent van de bezoekers boven de 18. "Van mensen die 13, 14 jaar oud zijn kun je niet verwachten dat ze een soos kunnen runnen. Daarom zijn er veel 18-plussers betrokken bij de soos."
Alcoholbandjes
Ondanks dat het gros van de bezoekers boven de 18 is, komen er volgens De Kruijf ook minderjarigen. Met zogeheten alcoholbandjes wordt onderscheid gemaakt tussen mensen die wel en niet mogen drinken. "Wat mij betreft is er geen probleem zoals het nu gaat", zegt hij.
"Wij hebben in het verleden speciale activiteiten gehad voor mensen onder de 18. Dat waren alcoholvrije avonden. Maar het is ook een ontmoetingsplek voor iedereen boven de 18", aldus De Kruijf. "Het verleden heeft uitgewezen dat het goed werkt, dus ik zie geen reden om het te veranderen."
'Haaks op gemeentebeleid'
Volgens D66-raadslid Erjen Derks staat het schenken van alcohol in jeugdsozen haaks op het gemeentebeleid. Jeugdsozen richten zich op een doelgroep van twaalf jaar en ouder. Dat is volgens D66 niet te rijmen met de verhoogde leeftijdsgrens voor alcoholgebruik. Die is sinds 1 januari 2014 verhoogd naar 18 jaar.
"Wat ons betreft is het schenken van alcohol in jeugdsozen niet wenselijk", zegt Derks. "Ik snap dat een biertje er voor 18plussers bij hoort. Wellicht heeft de jeugdsoos de naam jeugdsoos ongelukkig gekozen. De doelgroep die alcohol mag drinken, kan eigenlijk uitstekend terecht in lokale horeca."

'Mag geen doodsteek worden'

"We willen dat het college in gesprek gaat met de jeugdsozen over de gevolgen die het niet schenken van alcohol met zich meebrengen", zegt Derks. "Het mag absoluut niet de doodsteek worden voor de sozen."
Derks zegt ervan overtuigd te zijn dat er bij All Skin in Hooghalen minderjarigen geen alcohol drinken. "Geen kwaad woord over hoe het daar nu gaat."
Jeugdsoos All Skin nodigt Derks uit om te komen kijken hoe het er daar aan toe gaat. "Ik zou voor willen stellen om hem komend jaar te laten zien hoe het hier in z'n werk gaat", zegt De Kruijf. "Ik ben van de partij", besluit Derks.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.