Grietje S. uit Spier moet een jaar de psychiatrische kliniek in

LEEUWARDEN - De 36-jarige Grietje S. uit Spier moet een jaar worden opgenomen in een psychiatrische kliniek.
De vrouw reed in december 2012 met haar auto het water in op de Diepweg bij Stuifzand. S. had haar twee kinderen bij zich in de auto.

Doodslag en poging doodslag

Volgens het Hof was de vrouw schuldig aan doodslag op haar 2-jarige zoontje en poging tot doodslag op haar 7-jarige dochter. S. en haar dochter konden zelf uit de auto klimmen. Uit onderzoek bleek dat het jongetje al voor het ongeluk was omgebracht. Hij kwam door verstikking om het leven.

Straf gelijk aan eis
Het Hof gaat mee in de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Dat eiste op 18 november ook een opname van een jaar in een psychiatrische kliniek. "Dat betekent dat ze er maximaal een jaar zit. Mocht haar toestand dan nog zo zijn dat het niet veilig is om haar vrij te laten, dan zou die periode kunnen worden verlengd", zegt raadsheer Geo Dam.

Volgens Dam zit Grietje S. officieel gevangen. "Maar vanwege haar problematiek is ze toch door de gevangenis ondergebracht in een kliniek."

Medicijngebruik
Het Hof vindt dat het medicijngebruik van Grietje S. beslist niet de enige reden is geweest waarom dit gebeurd is. "Deskundigen vonden dat het aan het medicijngebruik lag, maar het Hof heeft vastgesteld dat ze al eerder problemen had. Dat is de reden dat het Hof het onwaarschijnlijk vindt dat alleen het medicijngebruik de oorzaak is van deze verschrikkelijke gebeurtenis", legt Dam uit.

Lees ook: OM ziet af van tbs voor Grietje S.

Geen direct gevaar voor anderen
Het OM eiste eerder nog tbs met dwangverpleging, maar zei later dat Grietje S. geen gevaar meer vormt voor de samenleving. Voor het opleggen van tbs is dat namelijk wel een vereiste.

"Bij zittingen en uit rapportages is gebleken dat wat sommige deskundigen betreft tbs niet nodig is", vertelt Dam. "Dat zegt wel wat over haar toestand. Het gaat redelijk goed met haar. Een direct gevaar voor anderen is ze op dit moment niet. Maar het Hof vindt, met het oog op haar eigen toestand, wel belangrijk dat ze wordt opgenomen en dus de komende tijd wordt begeleid naar een normaal bestaan."
Deel dit artikel: