Innovatie noordelijke bedrijven blijft achter bij rest van Nederland

Het Academiegebouw van Rijksuniversiteit Groningen (Rechten: archief RTV Drenthe)
Het Academiegebouw van Rijksuniversiteit Groningen (Rechten: archief RTV Drenthe)
GRONINGEN - De industrie in Drenthe, Groningen en Friesland presteert matig op gebied van innovatie. Dat zei Dries Faems tijdens een bijeenkomst van de Noordelijke Productiviteitsalliantie (NPAL) in Martiniplaza in Groningen.
Faems is hoogleraar Innovatie en Organisatie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Belangrijke redenen om innovatie buiten de deur te houden zijn het ontbreken van voldoende geld en het niet beschikken over personeel met voldoende opleiding. "In dat verband verbaast het mij dat ondernemers niet meer gebruik maken van subsidies die innovatie juist mogelijk maken", zegt de hoogleraar.

Grote zorg

Zijn grote zorg is het ontstaan van een tekort aan werknemers in de toekomst. "Uit onderzoek is gebleken dat de werkgelegenheid de komende jaren in het Noorden groeit, maar de bevolking krimpt en vergrijst. Dat doet de alarmbellen rinkelen", stelt Faems. "Het zou dan ook goed zijn dat regionale overheden hier aandacht voor hebben."

2000 banen

Verwachting is dat er tot 2019 ruim tweeduizend banen in het Noorden bijkomen. De Rijksuniversiteit Groningen gaat de komende jaren, samen met het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, bedrijven de helpende hand bieden om tot vernieuwingen te komen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.