Fort Europa: een spelletje om vluchtelingen beter te begrijpen

ASSEN - Een spelletje om beter te begrijpen wat asielzoekers voor en tijdens hun vlucht meemaken. Op uitnodiging van het Centrum voor Beeldende Kunst in Assen kroop een tiental deelnemers in de huid van een vluchteling.
Het spel is ontwikkeld door Vluchtelingenwerk Noord-Nederland als een manier om op speelse wijze informatie te geven over de keuzes die vluchtelingen moeten maken voor en tijdens hun vlucht naar Nederland.

Doel van het spel
De deelnemers kropen in de huid van een vluchteling uit Somalië en leerden zo spelenderwijs waar een vluchteling tegenaan loopt, wat nodig is om succesvol het eigen land te verlaten en de keuzes die hij moet maken om te komen in het land van bestemming. Dat is ook het doel van het spel zegt Monique Berends van Vluchtelingenwerk Noord-Nederland: "Fort Europa is een spel waarbij de spelers informatie krijgen wat vluchten inhoudt om ze duidelijk te maken dat mensen niet zomaar vluchten, maar daar een goede reden voor hebben en dat ze onderweg veel meemaken."

Goh, heb ik dat echt meegemaakt?
Istahil Abdulahi is ruim twintig jaar geleden uit Somalië naar Nederland gevlucht. Zij is aanwezig om haar ervaringen te delen. Ook speelt ze het spel mee: "Ik vind het wel grappig om er zo aan terug te denken. 'Goh, heb ik dat echt meegemaakt?' Ik heb een beetje een dubbel gevoel. Ik heb dit zelf meegemaakt en nu doe ik alsof."

Mensensmokkelaars
Abdulahi geeft aan dat de keuzes die mensen in het spel moeten maken ook deels de keuzes zijn waar zij voor heeft gestaan: "Ik heb ook te maken gehad met mensensmokkelaars. Ik had geen idee waar ik naartoe ging en moest die mensen blind vertrouwen, maar ik twijfelde of ze wel te vertrouwen waren."

Belazerd
Het spel heeft wel tot nieuwe inzichten geleid, zegt één van de deelnemers: "Vluchten is niet gemakkelijk. Het heeft veel voeten in de aarde. Het kost ook veel geld en je kunt nog worden belazerd ook."
Deel dit artikel: