Brug Blauwe Klap in gebruik genomen

ASSEN - Het verkeer in Assen kan weer normaal over de Industrieweg rijden. De Blauwe Klap, de brug waar een jaar aan gebouwd is, is vanochtend in gebruik genomen.

"Het ziet er echt prachtig uit. De brug valt van ver op en is een markant punt als entree van onze stad," zegt wethouder Harmke Vlieg. Met een druk op de knop laat ze het brugdek zakken.

Omrijden
Al het verkeer op de Industrieweg moest het afgelopen jaar om de brug heen rijden. De situatie wordt nu langzaam weer normaal. Voorlopig wordt één wegdek gebruikt zodat de aannemer de weg verder af kan werken. Over een paar maanden is het werk klaar.

Lees ook: Blauwe Klap in de takels in Assen

Eerst auto
De eerste auto die over de Blauwe Klap rijdt, is een bijzondere. Het is Tesla Model S met de wethouder op de passagiersstoel.

Enkele tientallen omwonenden komen kijken bij de opening. Tussen het publiek staan ook twee dames die werken bij een van de bedrijven in de buurt. Lachend geven ze toe dat ze de bouwvakkers zullen missen: "D'r waren wel leuke mannen bij. We hebben ze ook weleens koffie gegeven."

'Hij fietst geweldig'
Een van de eerste fietsers die over de brug rijdt is de naamgeefster van de Blauwe Klap. "Hij fietst geweldig. Van oorsprong kom ik uit de Veenkoloniën en dat heeft me geïnspireerd samen met de kleur van de brug en het water natuurlijk."

Zes miljoen
De brug heeft een lichtblauwe kleur en kost zo'n zes miljoen euro. Hij is onderdeel van de Blauwe As, een project om Het Kanaal weer bevaarbaar te maken, met geld van het Rijk. In 2017 gaat de nieuwe vaarroute open.Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: