'Permanent landelijk rechercheteam moet paardenmishandelingen onderzoeken'

ASSEN - De politie moet veel meer doen om de daders van paardenmishandeling op te sporen. Dat vindt Henk ten Napel van de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren.
Ten Napel richtte vorig jaar een landelijk meldpunt voor paardenmishandeling op. Daar zijn dit jaar negentig meldingen binnen gekomen, maar niet in alle gevallen is er sprake van mishandeling.


36 mishandelingen

De politie heeft landelijk dit jaar 36 gevallen van paardenmishandeling vastgesteld, waarvan vijf in het Noorden. Omdat er nog steeds geen spoor is van daders pleit Ten Napel voor een permanent landelijk rechercheteam.


Lees ook:
"Als je elke keer een nieuw iemand op zo'n rechercheteam zet, dan heeft die vaak de kennis gewoon niet. Je moet echt een paar mensen erop zetten, die erop blijven zitten", aldus Ten Napel in het Radio Drenthe-programma Cassata.
De komst van het rechercheteam is erg belangrijk vindt Ten Napel. "Nu zitten we hier over paardenmishandeling te praten. Maar ik zou het heel erg vervelend vinden als ik hier over twee jaar weer terug zou komen en er zijn hier in de buurt mensen verminkt. En dat dan later blijkt dat dit dan weer door zo'n dierenbeul is gedaan. Wat je gewoon ziet is dat dierenbeulen er een bepaalde kick uit halen. En met kick is het vaak zo: elke keer moet die kick extremer zijn."

Lees ook:
Paardenbeul slaat weer toe in Paterswolde: 'Volgens de dierenarts komt het wel goed met het paard'

Niet nodig

De politie heeft nu een landelijk gecoördineerde aanpak bij mogelijke mishandeling. Volgens onderzoeksleider Maurice van der Borgh is een permanent landelijk rechercheteam niet nodig.
"Elk delict onderzoeken we bij de politie-eenheid die betrokken raakt. Over het algemeen gebeurt dat op dusdanige wijze, dat er aan het einde van de rit niks meer overblijft om te onderzoeken. Dus een landelijk team gaat ons echt niet helpen, omdat er echt geen werk voor is", vertelt Van der Borgh. Volgens hem zit er regelmatig veel tijd tussen de mishandelingen. "Ik weet niet wat ik de mensen in de tussentijd moet laten doen. Daar is geen werk voor."

Informatie landelijk gedeeld

Alle kennis die wordt opgedaan tijdens de onderzoeken van een politie-eenheid komt in een database terecht. Die database wordt met alle eenheden gedeeld. "Dus op zo'n manier hebben we eigenlijk toch nog een landelijk team", aldus Van der Borgh.
De onderzoeksleider van de politie heeft er wel een verklaring voor dat er nog steeds geen dader is opgepakt. Het gaat namelijk om een heel bijzonder delict. "Waar je normaal - in een moordzaak bijvoorbeeld - een buurtonderzoek kunt doen, is dat bij deze delicten helemaal niet het geval. Die doen zich voor in afgelegen gebieden, waar geen getuigen zijn. Tot nu toe is gebleken dat er nagenoeg geen forensische sporen in."
Toch houdt Van der Borgh hoop en denkt hij dat de dader ooit wordt opgepakt. "Ik heb er nog altijd vertrouwen in."

Lees ook:
Buitenlandse hulp moet paardenbeul ontmaskeren

Verbaasd

Henk ten Napel van het landelijke meldpunt voor paardenmishandelingen neemt er geen genoegen mee dat de politie geen permanent rechercheteam wil.
"Het verbaast me dat de politie in anderhalve week uit kan rechercheren dat er niets te rechercheren valt. Misschien moeten ze eens gaan kijken naar mensen die op gesloten internetforums met elkaar communiceren. Of misschien moet je eens gaan kijken naar mensen die op vrije voeten zijn gesteld. Dat je in anderhalve week klaar kunt zijn met rechercheren, dat is onmogelijk", aldus Ten Napel.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.