Vallende sterren met beetje geluk zichtbaar

Een vallende ster (archieffoto Karin Broekhuijsen)
Een vallende ster (archieffoto Karin Broekhuijsen)
ASSEN - Met een beetje geluk zijn vanochtend en vanavond tientallen vallende sterren te zien.
Bij helder weer zijn er 's ochtends met het blote oog zo'n zestig vallende sterren van de Geminiden te zien. Maar omdat er dan wolkenvelden over het land trekken, zullen ze lang niet overal zichtbaar zijn. Het zuidoosten van het land maakt de grootste kans om een gelige lichtflits te zien, stelt
.
Vanavond kijken
De Geminiden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini). De piek van de zwerm trekt vanmiddag rond 16.00 uur voorbij, maar is dan overdag niet te zien. Het beste moment om de Geminiden-zwerm te zien is vanavond rond 22.45 uur stelt de website hemel.waarnemen.com. De meteorenzwerm trekt gedurende zo'n 20 uur ons land voorbij.
Meteoren
De vallende sterren, die niets met echte sterren van doen hebben, maar eigenlijk meteoren zijn, behoren tot de meteorenzwerm Geminiden. Elk jaar trekt de aarde in december door de baan van de (uitgedoofde) komeet Phaeton. Stukjes gruis en stof die de komeet achterlaat, veroorzaken de gelige lichtflitsen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.