'Defensie heeft zorgplicht Drentse veteraan geschonden'

ZUIDLAREN - Defensie heeft de zorgplicht geschonden voor een militair van een Drents bataljon die uitgezonden is geweest naar Libanon en die daarna een posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft gekregen. Dat concludeert de Centrale Raad van Beroep vandaag.
"Het is niet gebleken dat aan de militair voldoende voorlichting over mogelijke psychische klachten is gegeven en dat tijdig hulp is aangeboden", stelt de raad. "Er was sprake van een combinatie van gebrek aan zorg vóór, tijdens en met name na de uitzending. Pas in 2007 toen alle Libanonveteranen zijn benaderd, is aantoonbaar nazorg aangeboden."

UNIFIL-bataljon
De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht. De militair werd in 1980/1981 uitgezonden naar Libanon als dienstplichtig militair van het UNIFIL-bataljon. Personeel van dit bataljon werd geleverd door het 44 Pantserinfanteriebataljon uit Zuidlaren.

De Nederlandse vredesmissie in Libanon draaide van 1979 tot en met 1985. Die werd negen militairen fataal.

Lees ook: UNIFIL veteranen krijgen Nobelprijs-insigne in Havelte

Ernstig afwijkend gedrag
Volgens de raad is ook niet gebleken dat de leidinggevenden de militair tijdens de uitzending hebben gewezen op hulpverlening of zelf hulpverlening hebben ingeschakeld toen de militair ernstig afwijkend gedrag ging vertonen. Uit het Rapport Nazorg ex-UNIFILmilitairen van 1987 bleek al dat veel ex-Libanongangers voorlichtingsbrieven over nazorg niet hadden ontvangen. Ook bleek dat veel veteranen psychische klachten hadden ontwikkeld, maar niet in alle gevallen hulp zochten of kregen.

Alsnog nazorg
In 1998 erkende de minister van Defensie het belang van nazorg. Toch heeft die ook daarna de militair niet aantoonbaar nazorg aangeboden, aldus de Centrale Raad van Beroep. Pas in 2007 zijn alle Libanonveteranen alsnog benaderd over beschikbare nazorg. Daarom is Defensie aansprakelijk voor de schade.

Lees ook: Veteranenombudsman: geld nodig voor goede zorg

Veteranenombudsman Reinier van Zutphen maakte zich onlangs al hard voor meer geld voor veteranen. Een veteraan wordt verdacht van het stelen van een pantserwagen vorig jaar in Havelte.

Reactie Defensie
Het ministerie van Defensie zegt de uitspraak "zorgvuldig te bestuderen". Het gaat contact met de veteraan leggen om "te proberen tot een oplossing te komen".
Deel dit artikel: