Wie is de BOCK? Vijf tips voor veilig carbidschieten

ASSEN - De BOCK. De Bewust Oplettende Carbid-Knaller moet er voor zorgen dat er dit jaar minder ongelukken gebeuren bij het carbidschieten in onze provincie.
De campagne is een initiatief van het Brandwondencentrum Groningen, de Brandweer Drenthe en de Stichting Carbidschieten Drenthe.


Veiligheid

Het campagneteam roept op om overal waar carbid wordt geschoten een BOCK aan te stellen. De BOCK is op de hoogte van de veiligheidstips en zorgt er voor dat die ook worden nageleefd.

Vijf tips

Dit zijn de tips van het campagneteam.
1. Goede voorbereiding:Informeer tijdig bij je gemeente naar de voorwaarden en vergunningen.

2. Bescherm jezelf:Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril om jezelf te beschermen.
3. Goed materiaal:Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem, schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus niet achteruit kan schieten na het ontsteken.
4. Veilig aansteken:Ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat. Ga er nooit op zitten. Zorg dat publiek op veilige afstand is.

5. EHBO:Zorg dat er voldoende blusmiddelen (water om te koelen, blusdeken) aanwezig zijn, zodat je goed kunt handelen mocht er toch iets verkeerd gaan.

Stoere cap

Mensen die een ontheffing aanvragen bij de gemeente krijgen een informatiepakket en een cap, zodat de BOCK goed herkenbaar is. Teamleider risicobeheersing Gerrit Jan Ruesink van Brandweer Drenthe: "Als het goed is heeft iedereen die carbid gaat afschieten bij hun gemeente een ontheffing aangevraagd. In samenwerking met de Drentse gemeentes vragen we nu extra aandacht voor de veiligheid. We hopen dat de campagne effect heeft en dat andere gemeentes en veiligheidsregio’s zich zullen aansluiten bij ons initiatief."
Lees meer: Aantal slachtoffers carbidschieten stijgt explosief

Explosieve stijging
Sinds vorig jaar mag er op 31 december pas vanaf 18.00 uur vuurwerk af worden gestoken. Veel mensen stappen daarom over op carbid, want dat valt niet onder deze nieuwe vuurwerkwet. Helaas gebeuren hierdoor ook meer ongelukken. Het Brandwondencentrum constateerde een explosieve stijging.
Aantal carbid-slachtoffers in Brandwondencentrum Groningen tijdens Oud en Nieuw:
2014 8%
2015 72%

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl