Bijzondere ontknoping van droomweekend schaatsster Janneke Ensing

SCHAATSEN - Ze wint twee marathons; in Den Haag en Rotterdam. En dat allemaal in amper vijftien uur tijd. Ze zit bijna 500 kilometer in de auto en met die benen meldt Janneke Ensing zich gisteravond ook nog voor de mass-start in Heerenveen.
En ook deze race wint ze. Maar wel op een bijzondere manier. Pas bij de huldiging wordt ze aangewezen als winnares. De Koreaanse Noh, die voor haar eindigt, wordt gediskwalificeerd.


Mass-start

De mass-start is een mini-marathon over 15 rondes. Het startveld bestaat vooral uit internationale langebaanschaatsers, die veel snelheid in de benen hebben. Over twee jaar wordt het onderdeel voor het eerst verreden op de Winterspelen van Pyongyang. En Ensing is er goed in.
Wereldbekers
Vorige maand reed ze wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City, Calgary en Inzell en staat ze op de derde plaats in het tussenklassement. Met haar ervaring als langebaanschaatsster, het koersinzicht van het wielrennen en de marathon lijkt het onderdeel haar op het lijf geschreven. Maar door eigenaardig regelgeving van de ISU moet Ensing in de B-groep starten.

Goede papieren voor WK
Of de prestatie van afgelopen weekend genoeg is voor de wereldkampioenschappen mass-start in het Russische Kolomna, hangt af van het Nederlands Kampioenschap dat op 29 december wordt verreden. "Dat Irene Schouten onze kopvrouw is, dat lijkt me duidelijk en zal waarschijnlijk ook zo blijven. Maar ook Janneke Ensing heeft goede papieren", laat Geert Kuiper weten.
Wielrennen
Ensing wil dolgraag naar Rusland. Maar met wielrennen verdient ze bij Parkhotel Valkenburg haar brood. En dus zou er een goede tussenweg gevonden moeten worden in de voorbereiding.

Leidster KNSB-cup
Na negen marathons gaat Ensing ook fier aan de leiding in het tussenklassement van de KNSB-cup. Ze heeft een fiks gat geslagen met de concurrentie (43 punten). Ondanks dat ze straks voor een trainingskamp met de wielerploeg wat marathons zal missen, blijft het eindklassement een serieus doel.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.